O formă de cancer ce apare în rândul bărbaților este cancerul penian, ce se manifestă prin dezvoltarea unor creșteri pe penis ce sunt anormale. De cele mai multe ori, acestea sunt benigne și pot apărea ca niște negi ori zone iritate ale pielii, însă alteori tumorile sunt benigne și pot să apară cel mai adesea pe gland ori pe prepuț sau de-a lungul axului penisului.

Condiloamele sunt niște excrescențe asemănătoase negilor, care de multe ori pot fi văzute doar cu ajutorul unei lupe. acestea sunt, însă, cauzate de infecția cu virusul papiloma uman (HPV).

O altă formă întâlnită este Bowenoid papulosis, celule displazice ce sunt văzute doar în stratul superficial al pielii. Această condiție apare, însă, de cele mai multe ori la bărbații tineri și se pot vedea comedoane mici pe trunchiul penisului.

Unele forme de cancer se pot dezvolta în fiecare tip de celule, iar diferențe sunt importante pentru că determină gravitatea cancerului și tipul de tratament necesar.

Aproximativ 95 la sută din cazurile de cancer penial provin din celulele plate ale pielii numite celule scuamoase. Cancerul cu celule scuamoase se poate dezvoltă oriunde pe penis. Cele mai multe dintre aceste tipuri de cancer se găsesc pe prepuț (la bărbați care nu au fost circumciși), sau pe gland. Aceste tumori tind să crească lent. În cazul în care se găsesc într-un stadiu incipient, aceste tumori pot fi, de obicei vindecate.

Există de asemenea carcinom verucos, o formă mai puțin frecventă de cancer cu celule scuamoase ce pot să apară la nivelul pielii. Un carcinom verucos crescut pe penis este, de asemenea, cunoscut sub numele de tumoră Buschke-Lowenstein. Acest tip de cancer seamănă foarte mult cu un neg genital benign mai mare. Aceste tipuri de cancer au tendința de a se dezvolta încet, dar se poate ajunge, uneori, de o dimensiune foarte mare. Ele pot crește adânc în țesutul înconjurător, deși rareori se raspandesc în alte părți ale corpului.

Carcinom în situ este cea mai timpurie etapă de cancer cu celule scuamoase ale penisului și se găsesc numai în straturile superioare ale pielii. În funcție de locația de un CSI a penisului, medicii pot să utilizeze alte denumiri pentru boală.

O altă formă de cancer ce se poate dezvolta pe piele este cancerul de piele cu celule bazale. Acesta reprezintă mai puțin de doi la sută din cazurile de cancer al penisului și prezintă o creștere lentă. În plus, rareori se răspândește în alte părți ale corpului.

Adenocarcinomul (Paget - boală a penisului)

Acest tip foarte rar de cancer penian se poate dezvolta de la glandele sudoripare din piele de penis. La început, celulele canceroase se propagă în piele. Mai târziu, aceste celule se pot dezvolta în țesuturile de sub piele și apoi se pot extinde la ganglionii limfatici.

Sarcom

Un număr mic de celule de cancer penian numite sarcoame se dezvolta în vasele de sânge, în muscularele netede, sau alte celule ale țesutului conjunctiv ale penisului.


Cancerul de penis poate fi cauzat de infecția cu virusul papiloma uman, dar poate să apară și în cazul persoanelor care fumează ori în cazul bărbaților necircumciși, întrucât în cazul acestora prepuțul poate deveni uneori strâns și va fi greu să se retragă, lucru ce va duce la fimoză. De asemenea, riscul de cancer de penis creșe odată cu vârsta, patru din cinci cazuri fiind diagnosticate în cazul persoanelor de peste 55 de ani, dar și în cazul persoanelor diagnosticate cu SIDA ori care urmează tratament cu lumină UV de psoriazis.

Cancerul penian se manifestă prin modificarea aspectului, culorii ori texturii penisului, prin îngroșarea pielii la nivelul penisului, apariția unor ulcerații ori erupții la nivelul penisului, apariția unor cruste ori pustule la nivelul tegumentului, scurgeri peniene ori la ivelul prepuțului sau chiar umflături la nivelul penisului, chiar și nedureroase.

Dacă vă confruntați cu oricare dintre aceste simptome, mergeți de urgență la medic.

Articol citit de 2649 persoane