Daca esti diagnosticat cu cancer de colon este normal sa te intrebi care este sansa ta la viata.
Inainte, insa, de a afla statisticile este important sa stii ca sansele de supravietuire depind de mai multi factori si fiecare persoana este diferita. Doar medicul iti poate da un prognostic cat mai aproape de adevar, in functie de particularitatile tale. Afla din acest articol care sunt statisticile generale si ce poti face pentru a trai cat mai mult!
Ce este si de ce apare cancerul de colon?
Cancerul de colon se formeaza atunci cand ADN-ul din celulele colonului sau rectului dezvolta mutatii care le pot face incapabile sa controleze cresterea si divizarea. In cele mai multe cazuri, aceste celule mutante mor sau sunt distruse de sistemul imunitar. Doar unele scapa de sub control si formeaza o tumoare in colon sau rect.
Cauza exacta a bolii nu este cunoscuta, dar factorii de risc care pot favoriza aparitia cancerului colorectal sunt urmatorii:
- Dieta bogata in proteine de origine animale, grasimi saturate si calorii si saraca in fibre. De exemplu, consumul regulat de carne rosie sau procesata poate favoriza aparitia cancerului colorectal.
- Fumatul
- Consumul regulat de alcool
- Istoric familial de cancer colorectal
- Varsta inaintata. Persoanele peste 50 de ani au un risc crescut de a dezvolta boala.
- Antecedente de cancer de san, ovar sau uter sau prezenta unei gene supresoare tumorale (Sprouty2)
- Boli inflamatorii intestinale. De exemplu,colita ulcerativa, boala Crohn sau boala intestinului iritabil creste riscul aparitiei acestui tip de cancer.
- Sedentarismul si greutatea corporala excesiva. Riscul este mai ridicat la oamenii supraponderali si obezi.
- Prezenta polipilor in colon sau rect. Acestia pot deveni in cele din urma cancerosi. Majoritatea cancerelor de colon se dezvolta in interiorul polipilor (adenom) din interiorul peretelui intestinal.
- Diabetul de tip 2. Aceasta boala cronica creste riscul de imbolnavire.
- Conform statisticilor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), cancerul colorectal este a doua cea mai frecventa tumoare atat la barbati, cat si la femei, dupa tumorile pulmonare. Cancerul de colon se dezvolta in principal la persoanele cu varsta de 50 de ani, dar poate aparea si mai devreme. Boala afecteaza in mod egal barbatii si femeile, insa barbatii tind sa o dezvolte la o varsta mai mica.
Simptomele cancerului de colon
Cancerul colorectal se dezvolta incet si nu provoaca simptome pentru o lunga perioada de timp. Acestea depind de tipul, localizarea si amploarea cancerului. Principalele semne care indica prezenta cancerului de colon sunt:
- Senzatia de oboseala constanta
- Diaree sau constipatie. O tumoare in colonul stang (descendent) poate provoca obstructie intr-un stadiu mai devreme, deoarece colonul stang are un diametru mai mic. In acest caz, scaunul este semisolid. Persoana poate solicita tratament medical din cauza crampelor, durerii abdominale severe si a constipatiei. O tumoare in colonul drept (ascendent) nu provoaca obstructie pana mai tarziu, deoarece colonul ascendent are un diametru mare si continutul care curge prin el este lichid. Prin urmare, pana cand tumora este descoperita, poate fi mai mare decat o tumora din stanga.
- Dureri abdominale
- Sangerare rectala. Majoritatea bolnavilor sangereaza lent. Daca vezi sange in scaun, chiar daca sunt firicele foarte subtiri, este recomndat sa consulti de urgenta un medic.
- Miscarile dureroase ale intestinului si senzatia ca rectul nu a fost golit complet
- Scadere in greutate inexplicabila
- O umflatura in abdomen sau in pasajul din spate resimtit la un consult medical
Ce include tratamentul pentru cancer colorectal?
Tratamentul recomandat depinde de situatia fiecarui pacient in parte. Exista mai multi factori care infleunteaza planul de tratament, si anume:
- Localizarea cancerului
- Stadiul bolii
- Prezenta altor probleme de sanatate
Tratamentul cancerului colorectal implica, de obicei, o interventie chirurgicala pentru eliminarea celulelor canceroase. Pot fi recomandate, dupa caz, si radioterapia și chimioterapia.
Interventie chirurgicala cancerul de colon
In stadiile incipiente ale cancerului colorectal, se pot efectua urmatoarele operatii:
- Indepartarea polipilor in timpul colonoscopiei (polipectomie). Aceasta interventie se realizeaza in cazul in care cancerul de colon este mic, localizat intr-un polip si intr-un stadiu foarte timpuriu.
- Rezectia endoscopica amucoasei. Aceasta operatie este pentru a indeparta polipii mai mari.
- Chirurgie minim invaziva (chirurgie laparoscopica). Prin aceasta operatie se elimina polipii care nu pot fi eliminati in timpul unei colonoscopii. Chirurgul poate prelua, de asemenea, probe de la ganglioni limfatici din zona in care este localizat cancerul de colon.
In stadiile intermediare ale acestui tip de cancer, se realizeaza urmatoarele:
- Colectomie partiala. In timpul acestei proceduri laparoscopica, chirurgul elimina partea de colon care este afectata, impreuna cu o parte de tesut normal pentru a reconecta portiunile sanatoase ale colonului sau rectului.
- Ostomie. Se realizeaza atunci cand nu este posibil sa se reconecteze portiunile sanatoase ale colonului sau rectului pentru a crea o modalitate prin care deseurile sa iasa din corp.
- Indepartarea ganglionilor limfatici.
In stadiile avansate, chirurgul poate recomanda o interventie pentru a ameliora semnele si simptomele cancerului de colon, precum blocajele, sangerarea sau durerea.
Chimioterapia si radioterapia cancerului de colon
Chimioterapia foloseste medicamente, iar radioterapia utilizeaza raze X pentru a distruge celulele canceroase. Chimioterapia se administreaza dupa interventia chirurgicala in cazul in care cancerul este mai mare sau s-a raspandit la ganglionii limfatici. Radioterapia poate fi folosita pentru a micsora un cancer mare inainte de o operatie. In acest fel, va putea fi indepartat mai usor.
Sansele de supravietuire cancerul de colon
Pronosticul cancerului colorectal depinde de mai multi factori, printre care:
- Varsta pacientului
- Starea generala de sanatate
- Cat de bine raspunde cancerul la tratament
- Localizarea cancerului colorectal (pe partea stanga sau dreapta a colonului)
Exista diverse statistici, insa perspectivele sunt diferite de la un pacient la altul. In general, speranta de viata pentru cancerul de colon este exprimata ca o rata de supravietuire la 5 ani (procentul pacientilor care vor fi in viata la 5 ani dupa diagnostic).
Conform datelor statistice din programul de supraveghere, epidemiologie si rezultate finale (SEER) din 2008- 2014 al Societatii Americane de Cancer, rata medie de supravietuire pe 5 ani pentru persoanele cu cancer de colon a fost de 64,7%.
Sansele sunt insa diferite in functie de stadiile cancerului, si anume:
- Pentru cel colorectal localizat (adica nu exista semne ca boala s-a raspandit in afara colonului sau rectului)- rata de supravietuire sunt de 90.6% .
- Pentru cel regional (cancerul colorectal s-a raspandit in afara colonului sau rectului catre structuri sau ganglioni limfatici din apropiere)- rata de supravietuire este de 72.2%
- Pentru cel distant (s-a raspandit in parti indepartate ale corpului, cum ar fi ficatul, plamanii sau ganglionii limfatici distanti)- sansele scad la 14.7%.
Metode de prevenire cancerul de colon
Cancerul de colon poate fi provocat de mai multi factori de risc. Oamenii de stiinta incearca sa descopere ce anume cauzeazaimbolnavirea si cum se poate preveni acesta. Desi nu exista o modalitate dovedita de a preveni complet aceasta boala, este posibil sa se reduca riscul de imbolnavire prin urmatoarele:
- Aspirina si alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Unele studii sugereaza ca aceste medicamente pot reduce dezvoltarea polipilor la persoanele cu antecedente de cancer colorectal sau polipi. Cu toate acestea, utilizarea regulata a AINS poate avea efecte adverse, inclusiv sangerari ale mucoasei stomacului si cheaguri de sange care duc la accident vascular cerebral sau infarct.
- Examene medicale regulate, mai ales dupa varsta de 50 de ani. Consultul medical poate depista cancerul in stadii incipiente, crescand astfel sansele de supravietuire.
- Dieta si suplimente. O dieta bogata in fructe si legume si saraca in carne rosie poate ajuta la reducerea riscului de cancer colorectal. De asemenea, unele studii au aratat ca persoanele care iau suplimente de calciu si vitamina D au un risc redus de cancer.
- Stilul de viata sanatos. Acesta include renuntarea la fumat si alcool, activitate fizica regulata.
Colonoscopia poate descoperi cancerul in stadii incipiente, de aceea este bine sa vorbesti cu un medic pentru a vedea cand este bine sa faci un screening.
Cancerul de colon poate fi tratat cu succes. In special daca boala este depistata intr-o faza timpurie. Diagnosticul poate fi extrem de suparator, insa este important sa discuti cu medicul specialist pentru a stabili un plan de tratament adecvat care sa ofere cele mai mari sanse de supravietuire.
Referinte:
https://www.cancer.net/cancer-types/colorectal-cancer/risk-factors-and-prevention
https://www.cancer.org/cancer/colon-rectal-cancer/detection-diagnosis-staging/survival-rates.html
https://seer.cancer.gov/statfacts/html/colorect.html
Articol citit de 48388 persoane
Acest articol nu are comentarii!