Cancerul osos primar este un tip mai rar de cancer care se formeaza in celulele osoase, in oricare din cele 200 de oase din corpul uman. El apare cel mai adesea la copii si adultii tineri, dar poate afecta persoanele de orice varsta. Studiile au aratat ca un procent de 0.1% dintre femei si barbati pot dezvolta aceasta boala, iar rata de supravietuire este de 66.8%. Cu cat este detectat mai devreme, cu atat cancerul poate fi tratat mai usor. Afla din acest articol care sunt simptomele, cauzele si metodele de tratament ale cancerului osos.
Tipurile cancerului osos
Cancerul osos primar se numeste sarcom si apare in os. Unele tipuri de cancer se dezvolta in oasele lungi ale bratelor si picioarelor, dar exista si altele care se dezvolta in pelvis, picioare, coaste si coloana vertebrala.
Principalele tipuri de cancere osoase sunt:
- Osteosarcom. Este cel mai frecvent tip de cancer osos primar si afecteaza in principal copiii si adulții tineri cu varste intre 10-25 de ani. Osteosarcomul incepe de obicei de la capetele oaselor (in special genunchi), acolo unde se formeaza tesuturi noi pe masura ce copiii cresc.
- Condrosarcom. Acesta apare de obicei la persoanele cu varsta peste 50 de ani. Se formeaza in cartilaj, in jurul pelvisului, genunchilor, umerilor sau a partii superioare a coapselor.
- Sarcomul Ewing. Apare in partea de mijloc a unui os, cel mai adesea in solduri, coaste, brate si coapse. Afecteaza copiii si adultii intre 10- 25 de ani.
Alte cazuri rare de cancer osos sunt:
- Fibrosarcomul (apare in genunchi sau solduri)
- Tumorile cu celule gigantice (incep in genunchi)
- Adamantinomul (se dezvolta in osul tibiei)
- Chordoma (se gaseste in sacru, partea inferioara a coloanei vertebrale)
Cancerele care incep in maduva osoasa (leucemia, mielomul multiplu si limfomul) nu sunt considerate cancere osoase, chiar daca afecteaza osul.
Tumorile osoase benigne (necanceroase) sunt mai frecvente decat cele maligne (canceroase). Tumorile necanceroase nu se raspandesc si rareori pun viata in pericol. Dar ambele tipuri pot creste si comprima tesut osos sanatos si il pot absorbi sau inlocui cu tesut anormal.
Cancerul osos secundar este cel care incepe in alta parte a corpului si apoi se raspandeste in os.
Desi orice tip de cancer se poate extinde la os, cele mai frecvente sunt cancerul de san, plamani, rinichi, tiroida si prostata. Metastazele osoase apar cel mai adesea in sold, femur (osul coapsei), umar si coloana vertebrala.
Cauze si factori de risc in cancerul osos
Cancerul osos nu are o cauza pe deplin cunoscuta. Cu toate acestea, exista anumiti factori de risc care favorizeaza aparitia bolii. Acestia pot fi:
- Varsta. Cancerul osos apare in majoritatea cazurilor la copii si adultii tineri ale caror oase sunt inca in crestere sau abia au incetat sa creasca.
- Tratamentele pentru cancer. Persoanele care au urmat tratamente de radioterapie sau chimioterapie pentru alte afectiuni sau tipuri de cancer au un risc crescut de a dezvolta cancer osos
- Mostenire genetica. Copiii cu retinoblastom ereditar (un cancer rar al ochiului), persoanele cu sindrom Li Fraumeni si Rothmund-Thomson prezinta un risc mai mare de a dezvolta cancer osos. Totusi, exista un numar mic de cazuri de cancer osos din cauza ereditatii.
- Alte boli ale sistemului osos. Boala Paget, sindromul Li Fraumeni sau alte afectiuni ale oaselor pot creste riscul de cancer osos.
Simptomele cancerului osos
Cancerul osos are diferite simptome in functie de tipul de cancer. Cele mai frecvente semne ale acestei boli sunt:
- Durerea de oase. Bolnavul poate simti durere sau disconfort pe toata durata zilei, chiar si in timpul odihnii. Durerea este adesea mai grava noaptea. Durerea se poate deplasa de-a lungul unui nerv, intr-o alta parte a corpului.
- Inflamatii. Pot aparea diverse umflaturi pe corp.
- Dificultati de miscare. Este posibil ca pacientul sa se miste greu sau sa prezinte un schiopatat.
Exista si altfel de simptome care pot indica cancer osos, insa acestea sunt mai putin frecvente. Ele includ:
- Oboseala cronica
- Febra si transpiratie
- Fracturi frecvente cauzate de oase slabite
- Pierdere in greutate
Diagnosticul cancerului osos
Daca medicul suspecteaza diagnosticul de cancer osos, primul lucru este sa discute cu pacientul istoricul medical personal și familial. In plus, se vor efectua teste suplimentare, care includ:
- Analize de laborator. De obicei, se efectueaza teste de sange pentru a identifica prezenta in cantitati ridicate enzimei fosfataza alcalina. Aceasta apare in mod normal in oasele unui copil atunci cand este in crestere, dar poate semnala de asemenea si o tumora cu celule canceroase. Nivelul ridicat al enzimei nu indica neaparat cancerul osos, dar sugereaza ca sunt necesare mai multe evaluari suplimentare. Testele de sange pot arata si care este starea generala de sanatate a pacientului, inclusiv cat de bine functioneaza ficatul si rinichii.
- Biopsie. Pentru a determina daca este vorba de tumori benigne sau maligne, medicul va preleva o proba din tesutul anormal. Daca biopsia arata ca tumorile sunt suficient de mici, acestea se vor putea elimina complet. Tesutul se examineaza la microscop de catre un patolog, iar daca este cancer, se va putea determina tipul exact. Identificarea tipului de cancer osos este esentiala pentru a se stabili un tratament adecvat.
- Teste de imagistica. Acestea includ radiografii cu raze X, scanare CT si RMN. Scopul lor este de a stabili cat de mari sunt tumorile osoase si stadiul lor de raspandire in corp. Scanarile PET sunt de asemenea folosite pentru a vedea cresterea cancerului in tot organismul. In plus, tomografia computerizata a pieptului este utilizata pentru a vedea daca cancerul osos primar s-a raspandit in plamani.
Stadiile cancerului osos
Cancerul osos odata identificat, urmatoarea etapa este stabilirea stadiului bolii. Aceasta se face folosind mai multe sisteme de gradare, separat pentru tumora, nodul si metastaza. Cel mai frecvent sistem este cel al numerelor de la I-IV. Stadiile cancerului osos primar sunt:
- Stadiu 1A. In acest caz, tumora din oase are o grosime mai mica sau egala cu 8 cm. Nu sunt afectati ganglionii limfatici si nu s-a raspandit in alte parti ale organismului. In plus, tumora este de grad scazut sau gradul nu poate fi evaluat.
- Stadiu 1B. Aici, tumora are peste 8 cm si apare in mai multe locuri din acelasi os. Nu sunt afectati ganglionii limfatici si nu s-a raspandit in alte parti ale corpului. Tumora este de grad scazut sau gradul nu poate fi evaluat.
- Stadiu 2A. Tumora are o grosime mai mica sau egala cu 8 cm. Nu sunt afectati ganglionii limfatici si nu s-a raspandit in alte parti ale corpului. Tumora este de grad inalt.
- Stadiu 2B. Tumora are peste 8 cm latime. Nu sunt afectati ganglionii limfatici si nu s-a raspandit in alte parti ale corpului. Tumora este de grad inalt.
- Stadiu 3. Tumora se afla in mai multe locuri in acelasi os. Nu sunt afectati ganglionii limfatici si nu s-a raspandit in alte parti ale corpului. Tumora este de grad inalt.
- Stadiu 4A. Tumora are orice dimensiune sau grad si s-a raspandit in plamani. Nu sunt afectati ganglionii limfatici.
- Stadiu 4B. Tumoarea are orice dimensiune sau este in mai multe locuri in acelasi os. Este posibil sa se fi raspandit la ganglionii limfatici si alte parti ale corpului. Tumora este de orice grad.
Tratamentul cancerului osos
Exista mai multe tipuri de tratament pentru cancerul osos. Medicul va stabili care este cea mai buna optiune, in functie de specificul fiecarui pacient. Principalele metode pentru tratarea cancerului osos sunt:
- Interventia chirurgicala. Chirurgia este principalul tratament pentru cancerul osos si implica indepartarea tumorilor canceroase
- Chimioterapia. Aceasta procedura este utilizata in combinatie cu alte tratamente. Poate fi folosita si inainte de operatie pentru a micsora tumorile osoase.
- Radioterapia. Procedura poate fi utilizata impreuna cu, sau in locul interventiei chirurgicale.
Prognosticul cancerului osos primar
In general, speranta de viata pentru cancer este exprimata ca o rata de supravietuire la 5 ani (procentul pacientilor care vor fi in viata la 5 ani dupa diagnostic). In ceea ce priveste cancerul osos primar, conform statisticilor Institutului National de Cancer din SUA, rata de supravietuire la 5 ani este de 66.8%.
Deoarece statisticile se bazeaza pe grupuri mari de oameni, ele nu pot prezice cu exactitate ce se va intampla cu fiecare pacient in parte. Fiecare om este diferit, iar tratamentul si raspunsul la tratament pot varia foarte mult. asadar, sansele de vindecare ale unui individ depind, in principal, de stadiul cancerului osos, de starea sa generala de sanatate si tratamentul acordat.
Metode de preventie ale cancerului osos
In prezent, nu exista o modalitate cunoscuta de a preveni cancerul osos. Totusi, este important sa se detecteze cat mai repede, asadar persoanele cu factori de risc cunoscuți (cu sindromul Li Fraumeni, retinoblastom sau alte afectiuni mostenite) ar trebui sa consulte regulat un medic. Cu toate acestea, din pacate, foarte multe persoane care dezvolta cancer osos nu au factori de risc cunoscuti.
In concluzie, cancerul osos este o boala care poate fi vindecata daca este detectata foarte timpuriu.
Prin urmare, daca prezinti simptome precum cele prezentate in acest articol, consulta de urgenta un medic.
Referinte:
https://seer.cancer.gov/statfacts/html/bones.html
Articol citit de 10023 persoane
Acest articol nu are comentarii!