Desi nu intotdeauna exista simptome de cancer, sunt anumite semne care iti pot indica prezenta anumitor probleme de sanatate.

Daca observi ca ceva nu este in regula cu tine, de exemplu febra sau oboseala constanta, ar fi bine sa consulti un medic. Este deosebit de importanta diagnosticarea cancerului in stadiile incipiente deoarece mai multe tipuri de cancer pot fi vindecate. Afla din acest articol care sunt cele mai frecvente semnale de alarma pentru fiecare tip de cancer!

Care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer?

Dupa bolile cardiovasculare, cancerul reprezinta a doua prinicpala cauza a mortalitatii in lume. Cancerul reprezinta o boala caracterizata prin dezvoltarea de celule anormale in organism. Acestea se divid in mod necontrolat, se infiltreaza in celulele corpului, distrugandu-le treptat. Cancerul are capacitatea de a se raspandi in tot organismul, provocand daune irecuperabile.

Exista foarte multe tipuri de cancer, mai multe organe putand fi afectate de aceasta boala necrutatoare.

Cele mai mortale cancere sunt:

  • Cancerul pulmonar
  • Cancerul colorectal
  • Cancerul de ficat
  • Cancerul de stomac
  • Cancerul de san
  • Cancerul de esofag
  • Cancerul pancreas
  • Cancerul de prostata

Ce cauzeaza cancerul?

Oamenii de stiinta nu au reusit sa descopere cauzele exacte ale cancerului, insa este cunoscut faptul ca anumite mutatii ale ADN-ului din celule pot fi direct responsabile pentru aparitia bolii. Exista mai multi factori de risc care favorizeaza modificarile anormale in ADN-ul celulelor, iar acestia pot fi:

  • Fumatul si consumul de alcool
  • Dieta nesanatoasa si lipsa activitatii fizice
  • Expunerea prelungita la soare si radiatii
  • Infectari cu diversi virusi
  • Mostenire genetica

Pentru a preveni riscul de cancer, este important sa adopti un stil de viata sanatos, care sa includa dieta echilibrata si bogata in nutrienti si multa miscare.

Care sunt cele mai intalnite simptome ale cancerului?

Simptomele cancerului sunt de fapt cauzate de boli, leziuni, tumori benigne sau alte probleme provocate de celulele canceroase.

Adesea, cancerul nu provoaca durere. Daca prezinti orice simptome neobisnuite care nu se amelioreaza dupa cateva saptamani, este esential sa consulti un medic, pentru a identifica la timp problemele si trata cancerul cat mai devreme posibil.

Simptome generale care pot fi aociate cancerului includ:

  • Oboseala. Acesta reprezinta unul dintre cele mai comune semne in toate tipurile de cancer.
  • Umflatura sa zona ingrosata sub piele. Acesta poate fi un semn al unui cancer in stadiu incipient sau avansat. Nodulii sunt frecventi in cancerele de san, de ganglioni limfatici, tesuturi moi sau testicule.
  • Schimbari de greutate, inclusiv pierderea sau cresterea neintentionata. Slabirea inexplicabila este frecventa la persoanele care sufera de cancer pancreatic, stomacal, esofagian sau pulmonar, dar poate aparea cu orice tip de cancer.
  • Modificari ale pielii . De obicei, ingalbenirea, intunecarea sau roseata pielii, aparitia ranilor care nu se vindeca sau modificarile alunitelor pot fi semne ale cancerului de piele.
  • Modificari ale vezicii urinare. Cancerul de prostata poate avea ca ssimptome dureri la urinare si sange in urina.
  • Probleme ale tractului digestiv si intestinal. Stomacul umflat si dureros, ameteala si greata, schimbari ale apetitului si prezenta sangelui in scaun pot fi simptome ale cancerului de colon, stomac sau pancreas. Alte simptome pot include: dificultate la inghitire , indigestie sau disconfort dupa masa.
  • Balonare persistenta. Aceasta poate fi un semn al cancerului ovarian sau al cancerului gastro-intestinal.
  • Tuse persistenta, raguseala sau probleme de respiratie. Acestea pot fi simptomele cancerului pulmonar, esofagian sau de tiroida.
  • Febra si transpiratie nocturna. Aceste simptome apar frecvent atunci cand un cancer a metastazat. Aproape toate persoanele cu cancer vor avea febra la un moment dat.
  • Modificari ale sanilor (noduli, decolorarea pielii) si diverse schimbari la nivelul mamelonului (scurgeri, inclusiv sange). Acestea sunt de obicei simptomele cancerului de san.
  • Probleme orale (leziuni sau zone dureroase in gura). Aceste simptome pot fi frecvente in mai multe tipuri de cancer, insa cel mai probabil in cazul cancerului oral.
  • Sangerare vaginala anormala, secretia neobisnuita si durerea in timpul actului sexual. Acestea se numara printre simptomele cancerului de col uterin.
  • Dureri. Acestea apar de obicei in momentul in care cancerul s-a raspandit in corp. Persoanele cu cancer colorectal, cancer pancreatic sau cancer ovarian pot avea dureri de spate. Cei cu tumori cerebrale se au o durere de cap care nu dispare si alte probleme neurologice (convulsii, probleme de vedere, de auz, amortirea fetei).
  • Anemia. Acesta poate fi un simptom al leucemiei sau limfomului.

In plus fata de aceste simptome, daca prezinti sangerari sau vanatai inexplicabile, dureri musculare sau articulare persistente, care nu pot fi explicabile, este recomandat sa consulti un medic. Acesta iti va recomanda sa faci mai multe analize inainte de a pune un diagnostic de cancer.

Tratamentul cancerului

Exista mai multe abordari pentru tratarea cancerului, medicul specialist va recomanda planul de tratament adecvat fiecarui pacient.

Acesta depinde de tipul cancerului, in ce stadiu este boala si de starea de sanatate generala a persoanei bolnave. Iata cateva metode de tratament impotriva cancerului:

  • Chimioterapia. Acesta ajuta la distrugerea celulelor canceroase cu medicamente care vizeaza celulele care se divid rapid. Medicamentele pot ajuta, de asemenea, la micsorarea tumorii, dar pot avea efecte secundare severe.
  • Terapia cu hormoni. Aceasta procedura implica administrarea de medicamente care modifica modul de functionare a anumitor hormoni.  Este folosita in special in cancerele in care hormonii joaca un rol semnificativ, si anume cancerul de prostata si san.
  • Imunoterapia. Ea utilizeaza medicamente si alte proceduri pentru a stimula sistemul imunitar sa lupte impotriva cancerului.
  • Radioterapia. Aceasta utilizeaza doze mari de radiatii pentru a distruge celulele canceroase sau de a micsora o tumoare inainte de o interventie chirurgicala.
  • Transplantul de celule stem. El poate fi benefic pentru persoanele cu cancer legat de sange, cum ar fi leucemia sau limfomul. Implica indepartarea din sange a celulelor rosii sau albe, pe care chimioterapia sau radiatiile le-au distrus.
  • Interventiile chirurgicale. Se folosesc pentru indepartarea tumorii canceroase. De asemenea, medicul chirurg poate elimina ganglionii limfatici pentru a reduce sau preveni raspandirea bolii.
  • Alte terapii care au ca scop prevenirea multiplicarii celulelor canceroase. Doua exemple de acest fel sunt medicamentele cu molecule mici si anticorpii monoclonali.

Metode de prevenire a cancerului

Cel mai bun mod de a combate cancerul este prin prevenirea sa. Acest lucru include eliminarea sau scaderea factorilor de risc care favorizeaza aparitia sa. Daca, de exemplu, ai persoane in familie care au avut anumite cancere sau ai fost expus la factori de risc specifici, medicul iti va recomanda efectuarea unor teste mai agresive.

Uneori, persoanele cu cancer nu au niciun semn sau simptom. Altele incep sa aiba probleme numai atunci cand cancerul s-a raspandit in tot corpul. Un astfel de exemplu este cancerul ovarian care provoaca simptome doar cand este foarte avansat si dificil de vindecat.

Anumite cancere pot fi depistate inainte de a avea simptome. Consultul medical regulat si testele de screening sunt capabile sa detecteze anumite cancere inainte ca acestea sa afecteze organismul. Cu cat se incepe tratamentul mai devreme, cu atat exista mai multe sanse de vindecare.

Teste de screening pentru depistarea precoce a cancerului

Exista mai multe teste de screening pentru a reduce riscul de a muri de cancer. Iata cateva dintre acestea:

  • Colonoscopia si sigmoidoscopia. Ele detecteaza precoce cancerul de colon. Aceste proceduri pot gasi cresteri anormale la nivelul colonului (polipi) care pot fi indepartate inainte de a se transforma in cancer. Prin urmare, persoanele care prezinta un risc mediu de cancer colorectal ar trebui sa-si faca unul dintre aceste teste regulate incepand cu varsta 45 de ani si pana la 75 de ani.
  • Mamografia. Aceasta metoda este eficienta pentru detectarea de tumori in cancerul de san. S-a demonstrat ca procedura reduce decesele cauzate de boala la femeile cu intre 40-74 de ani.
  • Testul Papanicolau si HPV (virusul papilomului uman). Aceste teste pot duce atat la depistarea precoce, cat si la prevenirea cancerului de col uterin. Testarea se recomanda, in general, femeilor intre 21-65 de ani.

In concluzie, cancerul poate avea sau nu simptome.

Insa, este important sa faci faci teste regulate si sa consulti un medic de fiecare data cand prezinti semne neobisnuite. Daca de exemplu, ai constant febra sau o tuse care nu mai trece sau daca te confrunti cu o oboseala cronica, este cazul pentru un consult medical. Nu astepta neaparat o durere ca sa te prezinti la medic. De obicei, durerile apar in cancerele avansate.

Referinte:

https://www.statista.com/statistics/288580/number-of-cancer-deaths-worldwide-by-type/

https://www.cancer.gov/about-cancer

Articol citit de 4186 persoane