.

Anorexie

Anorexia este descrisă ca fiind o tulburare de alimentație ce se manifestă în rândul persoanelor obsedate de imagine, fiind speriate că s-ar putea îngrășa. Aceasta este o tulburare psihică letală, riscul de deces fiind de patru ori mai mare față de o depresie majore.

Anorexia se manifestă prin impunerea unor limite drastice pentru cantitatea de alimente permise, frica intensă de îngrășare, greutatea mai mică decât cea normală, provocarea vomei, ce duce la distrugerea smalțului dentar, tăierea alimentelor, mâncarea doar a anumitor alimente, utilizarea diureticilor ori a laxativelor, ascunderea alimentelor ori eliminarea lor pe parcurs, în timpul mesei.

Anorexia este descrisă, de asemenea, prin dureri abdominale, letargie, oboseală, confuzie, gândire lentă, edeme la nivelul mâinilor și picioarelor, dar și de colorarea violacee a pielii la nivelul extremităților.  De asemenea, în urma anorexiei pot să apară și tulburări ale sitemului digestiv, precum constipație, golirea încetinită a stomacului, dar și inima, bolnavii având presiune sanguină scăzută, brahicardie și chiar nervozitate, depresie ori gânduri negre.

Anorexia poate fi cauzată și de boli ale tractului digestiv, de cancer, tulburări hormonale, afecțiuni ale encefalului, pierderea simțului gustativ ori chiar de depresie.