.
100% Produse Bio

Accident vascular cerebral

Întâlnit în rândul persoanelor de toate vârstele, dar în principal în cazul vârstinicilor, accidentul vascular cerebral apare atunci când aportul de sânge a creierului este întrerupt ori redus, privând țesutul cerebral de oxigen și nutrienți.

Accidentul vascular este o afecțiune cerebrală gravă, ce poate să provoace leziuni cerebrale de durată, dar și invaliditate ori chiar moarte.

Cauzat de o arteră blocată ori de scurgerea ori ruperea unui vas de sânge, accidentul vascular cerebral poate fi ischemic, atunci când arterele din creier devin înguste ori se blochează, fluxul sanguin fiind redus. Accidentul cerebral ischemic se împarte la rândul lui în infarct trombotic, care apare atunci când se formează un cheag de sânge într-una dintre arterele care furnizează sânge ori embolism vascular cerebral, care apare atunci când un cheag de sânge ori alte resturi se formează departe de creier.

De cealaltă parte, accidentul vascular hemoragic este cauzat de scurgerea unui vas de sânge din creier ori ruperea acestora, dar pot fi cauzate și de tensiune arterială ridicată, suprasolicitate cu anticoagulante, precum și de puncte slabe în pereții vaselor de sânge. Stresul, fumatul excesiv, diabetul, apneea în somn, bolile cardiovasculare, obezitatea, anticoncepționalele pot fi factori de risc ce determină apariția unui accident vascular cerebral. În cazuri mai grave, pot apărea complicații precum paralizia și pierderea mișcării musculare, dificultate de vorbit ori înghițit, pierderea memoriei, probleme emoționale, durere, amorțeală, schimbări de comportament.

Acum 36 min. Porumb P. a comandat 2 produse de 1885 lei