.

Insomnie

Insomnia este definită ca fiind o tulburare a somnului, ce se manifestă prin dificultatea în a adormi, printr-un somn prost din punct de vedere al calității ori insuficient. De cele mai multe ori, insomnia este caracterizată de treziri frecvente și de o stare de oboseală extremă în timpul zilei următoare.

Insomnia este provocată de griji, stres la locul de muncă ori de zi cu zi, anxietate, zgomote puternice, temperaturi prea ridicate ori prea scăzute, lipsa confortului în timpul somnului, fumat, alcool, cafeină, consum de substanțe stupefiante ori afecțiuni psihice, precum bipolaritate, depresie ori chiar afecțiuni cronice, precum boli respiratorii, reflux gastroesofagian, astm, apnee, hipertiroidism.

În funcție de durată, insomnia poate fi temporară, atunci când nu durează mai mult de trei nopți, acută, când simptomele persistă săptămâni întregi ori cronică, când poate dura de la câteva luni până la câțiva ani.

În funcție de cauze, insomnia poate fi provocată de consumul de medicamente ori de alte substanțe, între care cafea, energizante sau alcool în cantități mari, de afecțiuni medicale, între care tulburări psihice ori fără să aibă cauze specifice, insomnia este de mai multe tipuri.

Nu uitați că persoanele adulte au nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte, adolescenții (12-18 ani) -8-10 ore de somn, în timp ce copii până la 12 ani între 9-12 ore. De asemenea, nou născuții până la 2 ani trebuie să doarmă în jur de 11-14 ore.