.

Polineuropatie

Polineuropatia este o afecțiune ce se manifestă la nivelul nervilor periferici multipli, însă poate să afecteze nervi din diferite părți ale corpului.

Cauzată de boli autoimune, între care lupus, artrită reumatoidă, sindrom Guillan-Barre, diabet zaharat, infecții, tulburări moștenite ori ale măduvei osoase, dar și alte boli, precum cele ale rinichilor, ale ficatului, dar și țesutului conjunctiv, polineuropatia se manifestă prin numeroase simptome, precum apariția unei senzații de amorțeală, înțepături ori furnicături în mâini ori în picioare, ce evoluează gradual, dar și prin dureri ascuțite, zdrobitoare, sensibilitate extremă la atingere, lipsă de coordonare, slăbiciune musculară, dar și paralizie, în cazul în care nervii motori sunt afectați.

În cazul în care sunt afectați nervii autonomi, bolnavii se pot confrunta cu intoleranță la căldură, transpirație excesivă ori lipsa ei, dar și probleme digestive, intestinale ori modificări ale tensiunii arteriale.
Polineuropatia poate fi de mai multe tipuri, între care acută, subacută ori cronică, în funcție de temporalitate, în timp ce având în vedere evoluția, ea poate fi progresivă, recurent remesivă ori în ameliorare.

Bolnavii se pot confrunta, de asemenea, cu axonopatii, când sunt afectați axonii, mielinopatii, când este afectată teaca de mielină a axonilor și neuropatii, când suferă leziuni corpul celular al neuronilor.