.

Boală Celiacă

Descrisă ca fiind intoleranța autoimună pe care unele persoane o au la gluten, această afecțiune este cunoscută și sub numele de enteropatie glutenică, fiind una dintre cele mai întâlnite afecțiuni digestive.

Boala celiacă nu se manifestă într-un anume fel, însă se poate declanșa atunci când în dietă sunt incluse cerealele. Astfel, copii ori sugarii care se confruntă cu boala celiacă se pot confrunta cu apatie, anorexie, tegumente palide, scăderea tonusului muscular, creșterea în volum a abdomenului, anemie, încetinirea procesului de creștere, scaune voluminoase și decolorate. De cealaltă parte, în cazul adulților, această afecțiune se poate manifesta printr-o stare de oboseală accentuată, slăbiciune, anorexie, diaree moderată, dar și eliberarea de grăsimi în cantități mari prin fecale. De asemenea, unii adulți pot suferi și scăderi în greutate ori deficiențe ale vitaminei D ori calciu.

Boala celiacă poate determina, în cazuri grave, alte afecțiuni precum osteoporoză, malnutriție, infertilitate.

Persoanele diagnosticate cu boala celiacă ar trebui să consume alimente care nu conțin gluten, precum salată verde, fructe și legume proaspete, cartofi, orez, pește, carne, ouă.

Musca M. a plasat o comanda acum 3 ore