.

Durerea de cap

Durerea de cap sau cefaleea, așa cum este cunoscută în limbaj medical, este descrisă ca fiind durerea localizată în zona capului, dar se poate manifesta și în zona gâtului ori în segmentul superior al spatului.

Deși uneori apare atunci când organismul se confruntă cu anumite condiții de mediu nefavorabile, precum polare fonică, iluminare incorectă ori temperatură ce determină un disconfort, durerea de cap poate fi și un simptom al unei afecțiuni mai grave, motiv pentru care este indicat să fie monitorizată în permanență.

Conform specialiștilor, durerea de cap este de mai multe tipuri, și anume - primare, care la rândul lor se împart în migrene, acele dureri de cap moderate, ce pot să fie însoțite și de sensibilitate la lumină, sunete, greață, vărsături ori durere intensă sau cefalee cluster, care este una dintre cele mai puternice dureri de cap. Există, de asemenea, cefaleea de tensiune, care apare în peste 15 zile dintr-o lună, mai mult de trei luni și durerea sinusală, care este resimțită ca o senzație de presiune în zona sinusurilor.

De cealaltă parte, durerile de cap secundare sunt provocate de encefalită, traumatism cerebral, hipertensiune arterială, hemoragii cerebrale ori nevralgii.

În funcție de zona în care se manifestă, durerile de cap sunt frontale, adică se resimt la nivelul frunții, laterale, care sunt localizate în ambele părți ale capului, durerea de cap la ceafă, fiind asociată cu cefaleea de tensiune și este cauzată de spasme la nivelul mușchilor cervicali ori durerea de cap din zona maxilarului, care este provocată de afecțiuni stomatologice. Durerea de cap poate să se manifeste și în zona ochilor ori să fie generalizată, atunci când este cauzată de răceală, griăă, alergie, lovitură în zona capului ori hipertensiuen.

În ceea ce privește cauzele durerilor de cap, ele pot fi determinate de deshidratare, de foame, de consum de alcool, oboseală ori chiar de calitatea scăzută a aerului, de iluminarea incorectă, de stres, de lovituri ori de consum de țigări ori cafea.

Durerile de cap pot ascunde și afecțiuni grave, precum miopie, prezbitism, glaucom, edem cerebral, tumori cerebrale, anevrism, sinuzită sau pot fi determinate de dezechilibre hormonale. 

Musca M. a plasat o comanda acum 3 ore