.

Rahitism, Osteomalacie

 

 

Rahitismul este o boală metabolică generală, ce se manifestă în rândul persoanelor aflate în perioada de creștere și dezvoltare a organismului și este descrisă printr-o tulburare de mineralizare a oaselor ce determină o reducere a nivelului de vitamina D.

Cauzată de deficiența de vitamina D, rahitismul se manifestă prin modificări ale cutiei craniene, precum plagiocefalie, macrocrania, craniotabes după vârsta de trei luni ori fontanela anterioară deschisă ce apare în rândul bebelușilor după împlinirea vârstei de opt luni.

De asemenea, rahitismul se poate manifesta prin torace rahitic, ce este descris prin mătănii costale, șant submamar Harrison, torace evazat la bază ori sub formă de clopot, stern înfundat ori proeminent, deformarea claviculelor și fracturi costale, dar și prin modificări ale coloanei vertebrale ori a bazinului, precum cifoză dorsală, lordoză, micșorarea diametrelor antero-posterior și lateral ale bazinului, coxa vara și coxa valga, modificări ale dentiției.

Printre simptomele determinate de rahitism pot fi și modificări ale respirației, hipotonia musculară, hiperexcitabilitatea neuromusculară, convulsii sau chiar stridor laringian.