Printre cele mai întâlnite forme de cancer este cel esofagian, care apare, de obicei, la nivelul esofagului, o componentă importantă a sistemului digestiv din organism.

Conform unor statistici, în anul 2013, peste 15.000 de decese se înregistrau în Statele Unite ale Americii, iar incidența acestei boli a crescut în ultimii ani, această creștere fiind explicată prin schimbarea în tipul histologic și localizarea tumorii primare.

Tutunul, alcoolul și dieta haotică sunt doar câteva dintre factorii de risc ai adenocarcinomului esofagian. De asemenea, persoanele care se confruntă cu reflux esofagian au șanse mai mari de a dezvolta cancer esofagian.

Ba mai mult, esofagul Barrett, o boala care afecteaza partea inferioară a esofagului și poate duce la cancer esofagian. Esofag Barrett poate fi cauzat de GERD, iar de-a lungul timpului, acidul din stomac în esofag poate determina modificări ale celulelor care cresc riscul de adenocarcinom.

Conform experților, cancerul esofagian nu prezintă, la început, simptome, iar în cazuri mai avansate, această boală se poate manifesta prin dificultate ori durere la înghițire, scădere în greutate, durere în piept, în spatele sternului, tuse, răgușeală ori chiar indigestie sau arsuri.

Alte simptome ale cancerului esofagian pot fi vărsăturile, tusea cronică, sughițul, pneumonia, dar și durerea osoasă și sângerarea din esofag.

Cancerul esofagian - cum poate fi diagnosticat

Cancerul esofagian poate fi diagnosticat ținând cont de simptomele pe care le prezentați, istoricul medical și examinare. De asemenea, poate solicita anumite teste de sânge și radiografic, printre care bariu înghițit cu raze X, endoscopie, biopsie.

Alte teste, inclusiv tomografie computerizata (CT), tomografie cu emisie de pozitroni (PET), scanare, toracoscopie și laparoscopie, pot fi efectuate pentru a determina dacă cancerul s-a răspândit sau metastazeaza, in afara esofagului. Acest proces este numit "de așteptare." Doctorul are nevoie de aceste informații pentru a planifica tratamentul.

Cancerul de esofag ori esofagian poate avea mai multe stadii și anume 0, când există celule anormale în mucoasă, dar acestea nu sunt încă maligne, 1, când celulele maligne sunt localizate doar în mucoasă, 2 - celulele maligne se găsesc şi în stratul muscular; în plus, pot afecta 1-2 noduli limfatici, 3 - cancerul de esofag este extins până spre exteriorul esofagului şi poate afecta şi alte ţesuturi şi organe din vecinătate și stadiul 4, când cancerul este extins şi în alte organe din corp, dar şi în noduli la distanţă.

În ceea ce privește tratamentul cancerului de esofag, această boală poate fi combătut fie prin intermediul unei intervenții chirurgicale, caz în care medicii extirpă porțiunea afectată de cancer ori chiar întregul esofag, radioterapie, metodă prin care sunt distruse celulele canceroase, chimioterapie, terapia țintită, metodă ce include medicamente ce distrug celulele maligne, imunoterapie, metodă ce are rolul de a stimula sistemul imunitar pentru a distruge celulele maligne.

Articol citit de 2676 persoane