Cancerul testicular apare in testicule si poate afecta orice baiat sau barbat. Se dezvolta cel mai frecvent la barbatii tineri si adulti intre 15- 44 de ani, este relativ rar si se poate trata usor daca este diagnosticat devreme. In principal, rata de supravietuire la 5 ani pentru persoanele dignosticate cu acest tip de cancer este de 94.9%. Insa, vindecarea depinde de mai multi factori, precum stadiul cancerului testicular, starea de sanatate a pacientului si tipul de tratament.
Afla din acest articol principalele simptome ale cancerului testicular, cauzele si metodele de tratament!
Tipuri de cancer testicular
Majoritatea cancerelor testiculare incep in celulele germinale din testicule, acelea care produc sperma. In timp ce aceste tumori incep de obicei in testicule, ele apar, de asemenea, ocazional, in abdomen, piept sau in alte zone ale corpului.
Principalele tipuri de cancer testicular sunt:
- Seminomul. Acest tip de cancer testicular creste de obicei lent si este mai putin susceptibil de a se raspandi in alte parti ale corpului.
- Non-seminomul. Este adesea mai agresiv decat seminomul, raspandindu-se destul de frecvent dincolo de testicul.
O mica parte din cancerele testiculare incep in celulele stromale, care produc testosteron. De obicei, aceste tumori testiculare stromale sunt benigne (non-canceroase). Tumorile stromale ar putea fi, de asemenea, un cancer care s-a raspandit dintr-o alta parte a corpului (numita cancer secundar).
Semne si simptome ale cancerului testicular
Cele mai frecvente simptome ale cancerului testiular sunt:
- Un nodul nedureros la nivelul testiculelor
- Umflarea testiculului (cu sau fara durere) sau senzatia de greutate in scrot
- Durere sau disconfort in testicul, scrot sau inghinal
- Modificari ale tesutului mamar masculin
- Dureri de spate (mai putin frecvente)
Durerea nu este neaparat un semn al cancerului testicular. Cel mai important semn care ar putea indica boala este un nodul nedureros in testicul. Daca nodulul nu trece in doua saptamani, este recomandata programarea de urgenta la un medic urolog. Acesta va stabili, in urma unor teste, daca este vorba de cancer testicular sau alte probleme, precum:
- Epididimita. Aceasta afectiune reprezinta umflarea epididimului (un tub aflat in spatele testiculelor, responsabil cu productia si depozitarea spermei). Ea poate fi tratata cu antibiotice.
- Torsiunea (rasucirea) testiculara. Aceasta conditie medicala poate fi tratata cu o intervenție chirurgicala.
- Hernia inghinala. Cand o parte a intestinului trece printr-o parte slaba a muschilor stomacului, apare hernia. Aceasta se trateaza cu o interventie chirurgicala.
- Hidrocel testicular. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin acumularea de lichid in scrot si dispare, de obicei, fara tratament.
Cauze si factori de risc pentru cancerul testicular
Cancerul testicular nu are cauze legate de obiceiuri sau stiluri de viata. Cu toate acestea, exista factori de risc importanti care pot creste riscul de a dezvolta cancer. Acestia sunt:
- Un testicul nedescendent. In mod normal, testiculele coboara din abdomen in scrot inainte de nastere. Baietii care se nasc cu un testicul nedescendent au un risc mai mare de cancer testicular. Riscul ramane chiar daca baiatul a suferit o interventie chirurgicala pentru a remedia problema.
- Un diagnostic anterior de cancer testicular. Persoanele diagnosticate cu cancer intr-unul din testicule sunt mai predispuse de a dezvolta boala si in celalalt testicul.
- Celule anormale din testicul numite neoplazie de celule germinale in situ. Prezenta acestor celule este detectata in special in urma unui test de infertilitate.
Diagnosticul cancerului testicular
In majoritatea cazurilor, cancerul testicular poate fi gasit intr-un stadiu incipient. Multi barbati gasesc ei insisi cancerul in timp ce efectueaza o autoexaminare. Unii medici recomanda barbatilor cu varste cuprinse intre 15-55 de ani sa se autoexamineze in fiecare luna pentru a gasi orice modificare anormala. Autoexaminarile testiculare lunare se efectueaza dupa un dus cald. Persoanele care observa un nodul sau o modificare a testiculelor, trebuie sa se programeze la un consult medical.
Pentru a diagnostica cancerul testicular, medicul urolog va examina testiculele si abdomenul pacientului. In plus, va solicita efectuarea de teste suplimentare, care includ:
- Teste de sange. Acestea sunt necesare pentru a masura anumite niveluri de proteine (markeri tumorali) care indica prezenta tumorilor.
- Teste imagistice. Acestea includ ultrasunete si CT (tomografie computerizata) si pot localiza tumorile canceroase si determina daca s-au raspandit si dincolo de zona genitala.
- Orhiectomie radicala. Aceasta este o interventie chirurgicala pentru eliminarea testiculului afectat, urmand ca tumora sa fie examinata de un patolog. Acest lucru este important pentru a stabili tipul de cancer: seminom, non-seminom sau altceva. Spre deosebire de alte tipuri de cancer, nu se efectueaza biopsia (proba de tesut) inainte de operatie. In cazul cancerului testicular, celulele sunt examinate dupa efectuarea interventiei chirurgicale pentru a elimina tesutul canceros.
Daca testele de diagnostic indica prezenta unui cancer testicular cu celule germinale, urmatorul pas este ca medicul sa evalueze cat de avansata este tumora. Acest proces poarta denumirea de stadializare.
Stadializarea cancerului testicular
Stadiile cancerului testicular sunt urmatoarele:
- Stadiu 0. In aceasta etapa apare carcinomul in situ. Acesta nu este cancer, ci un avertisment ca s-ar putea dezvolta cancerul testicular.
- Stadiu I (IA, IB, IS). In acest caz, cancerul se gaseste doar in testicul. Nu s-a raspandit in ganglionii limfatici din apropiere.
- Stadiu II (IIA, IIB, IIC). Cancerul s-a raspandit la unul sau mai multi ganglioni limfatici din abdomen (burta). Nu s-a raspandit in alte parti.
- Stadiu III (IIIA, IIIB, IIIC). Cancerul s-a raspandit dincolo de ganglionii limfatici din abdomen, de exemplu in plamani. In aceste cazuri, markerii tumorali au niveluri ridicate.
- Cancerul recurent. Acesta este cancerul testicular care a revenit dupa tratamentul initial. Daca cancerul a recidivat, va exista o alta runda de teste pentru a afla care este amploarea tumorii.
Tratamentul cancerului testicular
Optiunile de tratament depind de mai multi factori, si anume:
- Tipul si stadiul cancerului testicular
- Posibilele efecte secundare
- Starea generala de sanatate a pacientului
De obicei, interventia chirurgicala de indepartare a testiculului este prima optiune de tratament pentru cancerul testicular. Chimioterapia se administreaza inainte de operatie doar in cazul in care cancerul testicular s-a raspandit dincolo de testicul. Dupa operatie, poate fi recomandata chimioterapia sau radioterapia.
Tumorile canceroase cu celule germinale sunt extrem de sensibile la chimioterapie si sunt de obicei vindecabile chiar daca cancerul s-a raspandit. Totusi, chimioterapia nu este foarte eficienta pentru un tip de tumoare cu celule germinale numit teratom. Acest tip de cancer trebuie indepartat cu ajutorul chirurgiei. Deoarece multe non-seminome sunt un amestec de teratom si alte tipuri de tumori cu celule germinale, cel mai recomandat tratament include o chimioterapie urmata de o interventie chirurgicala pentru a elimina oricare dintre tumorile canceroase ramase.
Radioterapia foloseste raze X pentru a distruge celulele canceroase. Aceasta este folosita de obicei in cazuri rare, atunci cand cancerul testicular s-a raspandit in alte parti ale corpului.
Pacientul care a fost supus unei orhiectomii se poate recupera complet dupa aproximativ 2 luni. El nu va avea voie sa ridice greutati, sa faca sport, exercitii fizice sau sex timp de cateva saptamani dupa operatie. Riscul recidivei cancerului testicular sau aparitiei in testiculul celalalt este de obicei foarte mic.
Indepartarea unui testicul nu ar trebui sa aiba vreun efect asupra fertilitatii sau dorintei sexuale. Cu toate acestea, barbatii diagnosticati cu cancer testicular au un risc mai mare de infertilitate si au un nivel de testosteron scazut. Este important ca pacientul sa discute cu medicul specialist despre efectele secundare ale tratamentului pentru a gasi o modalitate de a depasi toate problemele.
In plus, barbatii care au avut radiatii si / sau chimioterapie ar trebui sa acorde o atentie deosebita sanatatii inimii lor. Acest lucru este necesar deoarece exista un risc crescut de boli cardiovasculare dupa tratament.
Metode de preventie
Acest tip de cancer nu poate fi prevenit. Totuși, el poate fi descoperit in stadiul incipient si astfel, poate fi vindecat. Pentru ca acest lucru sa se intample, este extrem de important ca barbatii tineri si adulti sa invete sa se autoexamineze periodic. De asemenea, vizitele regulate la urolog sunt extrem de utile.
In concluzie, diagnosticarea precoce a cancerului testicular poate duce la o vindecare completa. Este esential sa fii atent la simptomele prezentate in acest articol si sa consulti de urgenta un medic, atunci cand este cazul.
Referinte:
https://seer.cancer.gov/statfacts/html/testis.html
Articol citit de 8760 persoane
Acest articol nu are comentarii!