Cancerul de colon sau colorectal apare atunci cand celulele de la nivelul colonului sau rectului se divid in mod necontrolat.

Majoritatea cancerelor colorectale incep ca polipi, care sunt mici excrescente de tesut in captuseala colonului. De obicei, polipii sunt benigni (necancerosi), dar exista unii care cresc fara control si pot deveni cancerosi.

Cancerul poate fi tratat daca este diagnosticat in stadiu incipient. Conform statisticilor, rata medie de supravietuire pe 5 ani este de 64,7%.

Cauzele cancerului de colon

cauzele cancerului de colon

Majoritatea cazurilor de cancer colorectal sunt adenocarcinoame. Acestea incep in celulele glandei producatoare de mucus care acopera intestinul. Celulele glandale pot fi gasite in polipi. Desi exista si alte tipuri de cancer, acelea sunt deosebit de rare.

Cancerul nu are cauze bine identificate.

Totusi, exista o serie de factori de risc care cresc sansele de a dezvolta acest tip de cancer. Acestia includ:

  • Varsta inaintata. Cancerul colorectal este cel mai frecvent diagnosticat la persoanele cu varste peste 50 de ani (in special cu varsta intre 65-74 de ani), dar poate aparea si la tineri.
  • Antecedente familiale si personale de cancer rectal, de colon sau polipi. Persoanele cu un istoric familial de au un risc crescut de a dezvolta acest tip de cancer.
  • Boala inflamatorie intestinala (boala Crohn sau colita ulcerativa cronica)
  • Sindroame ereditare. Anumite mutatii genetice pot fi mostenite, crescand riscul de cancer de colon. Un astfel de exemplu este sindromul Lynch.

In plus fata de acesti factori de risc, stilul de viata nesanatos poate favoriza aparitia cancerului. Cei mai predispusi oameni sunt:

  • Persoanele obeze
  • Persoanele care nu fac activitate fizica regulata (sedentare)
  • Cei cu o dieta nesanatoasa (consumul exagerat de carne rosie, procesata sau gatita la caldura foarte mare cresc riscul de boala)
  • Fumatorii si cei care consuma mult alcool

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), aceasta boala afecteaza in mod egal atat barbatii, cat si femeile. Cele mai predispuse sunt persoanele cu varsta de peste 50 de ani, dar poate aparea si mai devreme. De obicei, barbatii au un risc mai mare sa dezvolte cancerul la o varsta mai mica.

Simptome cancerul de colon

Primele simptome sunt polipi mici, in colon sau rect. Este posibil ca acestia sa nu produca simptome, in special in stadiile incipiente. Insa, pe masura ce boala avanseaza, pot aparea anumite simptome, care includ:

  • Diaree sau constipatie care nu dispare
  • Disconfort sau dorinta de a avea scaun atunci cand nu este nevoie
  • Dureri abdominale sau crampe la nivelul stomacului inferior
  • Balonare sau senzatie de preaplin
  • Lipsa poftei de mancare
  • Materii fecale cu sange
  • Modificari ale tranzitului intestinal (de exemplu scaune care sunt mai subtiri decat in mod normal)
  • Oboseala excesiva
  • Pierderea in greutate inexplicabila
  • Anemie

Aceste simptome nu indica neaparat prezenta cancerului. Dar, daca sunt modificari inexplicabile in organism, care persista mai mult de doua saptamani, este nevoie de un consult medical de specialitate.

Diagnosticul cancerului de colon

Acest tip de cancer poate fi depistat in timpul unor teste de screening de rutina. In alte cazuri, este nevoie de teste suplimentare. Urmatoarele metode pot fi utilizate pentru a diagnostica sau pentru a afla daca boala s-a raspandit.

Teste de screening cancer de colon

teste de screening cancer de colon

Persoanele cu risc mediu ar trebui sa faca screening in mod regulat. Este recomandat ca screeningul sa inceapa o data cu varsta de 50 de ani. Exista mai multe tipuri de teste non-invazive care pot fi facute acasa. Aceste teste nu ofera un diagnostic definitiv pentru cancerul colorectal, dar pot indica faptul ca este nevoie si de alte analize.

Testele non-invazive sunt:

  • Testul ADN-ului fecal. Acesta identifica modificarile ADN din celulele unei probe de materii fecale.
  • Test imunochimic fecal si test de sange ocult in fecale. Acestea identifica sangele din scaun.

Alte teste de screening mai invazive pentru cancerul colorectal sunt testele endoscopice. Procedurile se efectueaza sub anestezie si permit medicului specialist sa vada clar interiorul colonului.

Testele endoscopice pot include:

  • Colonoscopia. In cadrul acestei proceduri, o camera video mica atasata de un tub flexibil din plastic (colonoscop) este introdusa in rect si avansata prin colon. Daca este identificat tesut neobisnuit sau polipi, acestia pot fi prelevati si examinati la microscop pentru a determina daca este prezenta vreo tumora.
  • Sigmoidoscopia. Este o procedura similara cu colonoscopia, dar reprezinta o examinare mai scurta a rectului si a colonului inferior.

Teste de diagnostic. Daca sunt prezente anumite simptome de cancer colorectal sau daca apare un rezultat anormal al testului de screening, medicul poate recomanda teste de diagnostic. Acestea sunt:

Analize de sange pentru markerii tumorali. Se pot efectua teste de sange pentru a verifica prezenta antigenului carcinoembrionar, o proteina produsa de unele tumori canceroase.

Teste imagistice. Acestea se folosesc pentru a obtine informatii detaliate despre dimensiunea sau localizarea cancerului. Ele pot vedea si daca cancerul s-a raspandit in alte parti ale corpului. Astfel de teste sunt:

  • Scanare CT sau CAT (tomografie axiala computerizata)
  • Scanare RMN (imagistica prin rezonanta magnetica), inclusiv RMN dedicat cancerului de rect
  • Scanare PET / CT (tomografie cu emisie de pozitroni)
  • Colonoscopie virtuala sau colonoscopie CT. Acesta poate arata imagini 3D cu polipii intestinali si alte anomalii ale colonului si rectului.
  • Ecografie endoscopica sau endosonografie. Aceasta procedura presupune introducerea prin rect in colon a unui tub flexibil cu dispozitiv cu ultrasunete atasat la varf. Metoda este utila pentru a determina profunzimea tumorii in peretele colonului. De asemenea, se foloseste pentru examinarea ganglionilor limfatici din apropiere.
  • Clisma cu bariu cu contrast dublu. Metoda permite vizualizarea captuselii intestinului.

Stadiile cancerului de colon

Daca esti diagnosticat cu cancer colorectal, medicul va stabili stadiul in care se afla boala. Exista mai multe stadii, si anume

  • Stadiu 0: Celulele anormale se gasesc in captuseala interioara a tesutului colorectal. Aceste celule anormale pot deveni cancer si se pot raspandi in tesutul normal din apropiere. Stadiul 0 se mai numeste carcinom in situ.
  • Stadiu 1: In aceasta etapa, cancerul s-a raspandit in primul (submucoasa) sau in al doilea strat (muscular) al peretelui intestinal.
  • Stadiu 2: Acest tip de boala s-a raspandit in afara peretilor rectali. El apare in grasimea inconjuratoare sau in tesutul din apropiere, dar nu a intrat in ganglionii limfatici. Aceasta etapa este impartita in etapele IIA, IIB sau IIC in functie de amploarea tumorilor locale.
  • Stadiu 3: Boala s-a raspandit la ganglionii limfatici din apropiere, dar nu si in alte parti ale corpului. Se imparte in stadiile IIIA, IIIB sau IIIC in functie de gradul de afectare a tumorii locale si de numarul de ganglioni limfatici care contin cancer.
  • Stadiu 4: In acest caz, s-a extins si in alte parti ale corpului, precum: ficat, plamani sau ovare. Se imparte in etapele IVA, IVB si IVC in functie de numarul diferitelor alte parti ale corpului sau de locatia in care s-a raspandit cancerul.

Tratamentul cancerului de colon

tratamentul cancerului de colon

Tratamentul depinde de mai multi factori, si anume: localizarea si stadiul cancerului, existenta altor probleme de sanatate ale pacientului. De obicei, tratamentul implica interventia chirurgicala de eliminare a celulelor bolnave, radioterapia și chimioterapia.

Interventia chirurgicala in cazul cancerului de colon

Operatia de cancer de colon este de obicei cea mai buna optiune daca boala nu s-a raspandit.

Exista mai multe tipuri de operatii, si anume:

  • Polipectomie: Procedura este eficienta pentru indepartarea polipilor intestinali si este folosita pentru cancerul in faza 0.
  • Rezectia endoscopica a mucoasei sau disectia endoscopica submucoasa. Aceasta se foloseste daca un polip este prea mare pentru a fi indepartat prin polipectomie traditionala. In acelasi timp cu polipii, medicul poate elimina si tesuturi inconjuratoare.
  • Colectomia. Cu ajutorul acestei metode, sectiunea colonului afectata, unele tesuturi inconjuratoare sanatoase si toti ganglionii limfatici asociati sunt eliminati. Ganglionii limfatici vor fi examinati la microscop pentru a determina daca cancerul s-a raspandit. Chirurgul reconecteaza apoi sectiunile sanatoase ale colonului ramase in urma operatiei.
  • Proctectomie: Cand cancerul este localizat in rect, chirurgul va elimina o parte a rectului, impreuna cu tesutul inconjurator care contine ganglioni limfatici. De obicei, colonul poate fi conectat la rectul ramas sau direct la anus.
  • Exenteratia pelviana. Aceasta este o operatie extrem de specializata care implica indepartarea oricarei structuri afectate, cum ar fi rectul, o parte a colonului, organele de reproducere sau vezica urinara. Odata indepartate aceste structuri, chirurgii efectueaza o interventie de reconstructie pentru a crea noi cai de ejectie a deseurilor.
  • Chirurgie robotica sau laparoscopica minim invaziva. Prin aceasta procedura, se fac mici taieturi in abdomen pentru a introduce o camera mica si instrumente chirurgicale in abdomen.

Chimioterapie cancerul de colon

Aceasta este o metoda care utilizeaza medicamente puternice pentru a ucide sau controla cresterea celulelor cancerului.

Medicamentele se administreaza pe cale orala sau intravenos. Chimioterapia se foloseste pentru a reduce dimensiunea tumorii inainte de operatie, dar poate fi folosita si dupa operatie. De asemenea, se utilizeaza pentru a prelungi viata pacientilor cu cancer de colon la care interventia chirurgicala nu este o optiune.

Radioterapia cancerului de colon

Aceasta metoda de tratament foloseste radiatii X pentru a distruge celulele canceroase. Ea poate fi utilizata pentru a micsora tumori mari inainte de o interventie chirurgicala.

Medicul specialist va determina care este cea mai buna metoda de tratament, de la caz la caz.

Metode de prevenire a cancerului de colon

Nu exista o modalitate dovedita de a preveni complet acest tip de cancer. Cu toate acestea, este posibil sa se reduca riscul de cancer prin urmatoarele masuri:

  • Screeningul regulat, mai ales dupa varsta de 50 de ani. Consultul medical poate depista cancerul in stadii incipiente, crescand astfel sansele de supravietuire.
  • Dieta si suplimente. O dieta bogata in fructe si legume si saraca in carne rosie poate reduce riscul de imbolnavire. De asemenea, unele studii au aratat ca persoanele care iau suplimente de calciu si vitamina D au un risc redus.
  • Stilul de viata sanatos. Acesta inseamna renuntarea la fumat, reducerea consumului de alcool si activitatea fizica regulata.
  • Aspirina si alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Unele cercetori sugereaza ca aceste medicamente pot reduce dezvoltarea polipilor la persoanele cu antecedente de cancer sau polipi. Totusi, specialistii avertizeaza ca, utilizarea regulata a AINS poate avea efecte adverse. Acestea includ afectarea tubului digestiv (sangerari ale mucoasei stomacului) si cheaguri de sange care pot provoca accident vascular cerebral sau infarct.

In concluzie, cancerul de colon poate fi mortal.

Este importanta depistarea sa intr-un stadiu incipient, pentru a incepe cat de curand un tratament adecvat. Cu cat este mai devreme diagnosticat, cu atat exista mai multe sanse de supravietuire. Tine cont de aspectele prezentate in acest articol si fa tot ce este posibil pentru a preveni si te trata la timp.

 

Articol citit de 35141 persoane