O afecțiune frecventă în rândul oamenilor de toate vârstele este cancerul osos, care este descris ca fiind o tumoră malignă a oaselor ce duce la distrugerea țesutului osos sănătos. Nu toate tumorile sunt, însă, maligne. Există unele benigne, care sunt mult mai întâlnite în rândul pacienților.

Tumorile benigne sunt cele care nu se răspândesc în organism și nu pun viața în pericol, putând fi vindecate prin intervenție chirurgicală. Acestea sunt de mai multe tipuri, precum osteomul osteoid, osteoblastomul, osteocondromul, encondromul și condroblastomul. De cealaltă parte, tumorile maligne sunt cele care se răspândesc în organism și pot fi fatale.

Unul dintre cele mai întâlnite tipuri de cancer osos este osteosarcomul, care este cel mai întâlnit cancer osos primar. De obicei, apare în celulele osoase și este întâlnit frecvent la persoanele tinere cu vârste cuprinse între 10 și 30 ani dar aproximativ 10% din cazurile de osteosarcom se dezvoltă la oameni cu vârstă între 60 și 70 de ani. Este rar la persoanele de vârstă mijlocie și este mai frecvent la bărbați decât la femei. Aceste tumori se dezvoltă cel mai adesea la oasele brațelor, ale picioarelor sau pelvisului.

Condrosarcomul se poate dezvolta oriunde există cartilaj iar cele mai multe se dezvoltă în zone precum pelvisul, osul piciorului ori osul brațului. Ocazional, însă, poate să apară și în trahee, laringe și peretele toracic.

Tumora Ewing apare, de obicei, în cazul copiilor, adolescenților și adulților tineri. Cele mai multe tumori Ewing se dezvoltă în oase dar ele pot începe în alte țesuturi și organe. Cele mai comune locuri pentru acest cancer sunt pelvisul, peretele toracic (cum ar fi nervurile sau omoplații), oasele lungi ale picioarelor sau brațelor. Acest tip de cancer apare cel mai frecvent la copii și adolescenți și este rar întâlnit la adulți în vârstă de 30 ani. Tumorile Ewing apar cel mai frecvent la persoanele de culoare albă și sunt foarte rare în rândul afro-americanilor și asiaticilor.

Fibrosarcomul este un alt tip de cancer care se dezvoltă mai frecvent la nivelul țesuturilor moi decât în oase. Fibrosarcomul apare de obicei la adulții de vârstă înaintată și de vârstă mijlocie. Oasele din picioare, brațe, și maxilarul sunt cel mai des afectate.

Cancerul osos - principalele simptome

Conform medicilor de specialitate, cancerul osos se manifestă prin durere. La început, însă, ea nu este constantă, însă ulterior, odată cu avansarea bolii, se poate manifesta în timpul nopții ori în timpul mersului.

De asemenea, cancerul osos se poate manifesta prin apariția unor umflături precum un nodul ori o masă, în funcție de localizarea tumorii. Spre exemplu, cancerele în oasele gâtului se pot manifesta prin apariția unui model în partea din spate a gâtului, ce determină apariția unor probleme la înghițire ori îngreunează respirația.

Cancerul osos se poate manifesta prin apariția fracturilor, întrucât poate slăbi osul în care se dezvoltă, poate să apară senzația de amorțeală și furnicături ori chiar slăbiciune. Printre simptomele întâlnite frecvent se numără faptul că pacientul se poate confrunta cu pierdere in greuntate, oboseală, artrită.

Articol citit de 12094 persoane