Vitamina B3, care este cunoscută și sub denumirea de niacină, acid nicotinic ori vitamina PP (Pellagra preventer), este responsabilă de procesarea grăsimilor din corp, dar și de susținerea proceselor genetice. Ajută, de asemenea, la tratarea unor afecțiuni cutanate, între care pellagra, dermatită, precum și dureri de cap, depresii, tulburări psihice ori colesterol crescut.

Vitamina B3 este una dintre cele opt vitamina hidrosolubile din complexul vitaminelor B și are numeroase beneficii pentru organism, între care proprietatea de a ajuta organismul să proceseze grăsimile din organism, transformându-le în energie.

De asemenea, vitamina B3 ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge, precum și nivelul de trigliceride, însă în același timp ajută la stimularea creșterii nivelului de colesterol bun HDL.

O altă proprietate a acestei vitamine este puterea de a regla nivelul de zahăr din sânge, ajutând astfel la reducerea riscului de diabet și prediabet. Ajută, de asemenea, la regenerarea mușchilor, nervilor, pielii și a ADN-ului.

Nu în ultimul rând, vitamina B3 ori niacina este responsabilă de ameliorarea unor afecțiuni dermatologice, precum acnee ori rozacee și poate chiar să elimine zonele pigmentate de la nivel cutanat și poate chiar să reconstruiască bariera protectoare de la nivelul pielii.

Alimente cum sunt pește, nuci, boabe uscate, ficat, carne de pui, carne roșie slabă, cereale integrale, cereale îmbogățite și fasole uscată sunt surse exclenete de vitamina B3, dar poți consuma și carne de curcan, ton, ouă, drojdie de bere, alune, leguminoase, cartofi, brânză, orez brun, ovăz, orz, fulgi de grâu și lapte.

Conform experților, doza zilnică recomandată este de 2 mg pentru copii între 0-6 luni, 4 mg pentru copii între 6-12 luni, 6 mg pentru copii între 1-3 ani, 8 mg pentru copii între 4-8 ani, 12 mg pentru băieţii între 9-13 ani şi 16 mg pentru băieţii peste 14 ani, 12 mg pentru fetele între 9-13 ani şi 14 mg pentru fetele peste 14 ani, 18 mg pentru femeile însărcinate şi 17 mg pentru femeile care alăptează.

 

Articol citit de 5061 persoane