Stresul, alimentația deficitară și chiar sedentarismul sunt doar câțiva dintre factori ce pot spori inflamațiile din organism, determinând, în timp, apariția unor afecțiuni destul de serioase. Acestea pot fi, însă, ameliorate prin alimentație, cu ajutorul unor legume.
Potrivit nutriționiștilor, legumele sunt, fără doar și poate, adevărate surse de nutrienți și antioxidanți, iar unele dintre ele sunt eficiente în ceea ce privește combaterea inflamațiilor din organism, ajutând organismul să răspundă corespunzător în fața unor afecțiuni.
Care sunt acestea, află mai jos:
Ardeii iuți
Nu oricine se dă în vânt după ardeii iuți, renumiții jalapeños, însă dacă îți plac mâncărurile picante îți propunem să incluzi aceste legume în diete. Conțin o cantitate mare de antioxidanți, fapt ppentru care pot reduce riscul de a dezvolta cancer, boli de inimă, precum și boli respiratorii, întrucât au proprietăți antiinflamatorii.
Legume cu frunze verzi
Pentru a reduce inflamațiile din organism consumă cu încredere legume cu frunze verzi, precum spanac, varză kale sau chiar salată verde. Conțin betacaroten, un antioxidant recunoscut pentru proprietățile antiinflamatorii. Totodată, studiile de specialitate au asociat consumul de betacaroten cu reducerea markerului antiinflamator cunoscut sub numele de CRP (proteină C-reactivă).
Broccoli Grație aportului de sulforafan, broccoli se numără printre legumele crucifere care au proprietăți antiinflamatorii. Potrivit unui studiu de specialitate, persoanele care consumă 250 grame de broccoli pe zi își pot reduce nivelul de proteină C-reactivă cu 48 la sută în doar zece zile.
Ceapa
Deși nu multe persoane o consumă cu plăcere, ceapa este o sursă bogată de quercetină, un antioxidant care ajută la prevenirea inflamațiilor din organism. Mai mult de atât, cu cât consumi mai multă ceapă, cu atât vei reduce și riscul de obezitate, vei normaliza tensiunea arterială, dar totodată vei reduce șansele de a dezvolta diabet zaharat.
Ardei gras roșu
O adevărată comoară pentru sănătate este și ardeiul gras. Conține betacaroten și quercetină, precum și un pigment numit luteolin, care ajută la blocarea producției de citokine, reducând riscul de a dezvolta boli inflamatorii, precum boli de inimă, diabet și cancer. Iar ardeiul gras poate fi ușor de adăugat în omlete, salate sau poate fi consumat chiar copt.
Totodată, ciupercile, fructele de pădure, strugurii, ciocolata neagră, roșiile și cireșele sunt alte alimente care sunt o sursă bogată de antioxidanți, ajutând la reducerea inflamațiilor din organism.
Credit foto: Shutterstock
Articol citit de 757 persoane
Acest articol nu are comentarii!