Dacă te numeri printre persoanele care se confruntă cu insuficiență renală, ar trebui să oferi o atenție sporită alimentației tale pentru a preveni progresia bolii.

Persoanele care suferă de insuficiență renală, în special forma cronică, au nevoie de schimbări drastice în ceea ce privește alimentația întrucât va preveni acumularea de substanțe toxice în organism, pe care rinichii nu mai sunt capabili să le elimine.

Ce trebuie să facă persoanele diagnosticate cu insuficiență renală pentru a preveni înrăutățirea stării de sănătate, află mai jos:

Nu consuma proteine în exces

Persoanele care suferă de insuficiență renală ar trebui să fie foarte atente cantitatea de proteine pe care o consumă. Deși acestea sunt periculoase pentru rinichi, persoanele care suferă de această afecțiune ar trebui să consume 0,8g per kilogram, pe zi, în timp ce pacienții care fac dializă ar trebui să consume o cantitate mai mare.

Evită aportul de potasiu și fosfor

Acumularea de potasiu în sânge sporește riscul de anomalii cardiace, motiv pentru care medicii ar trebui să monitorizeze cu atenție concentrațiile plasmatice de potasiu. De asemenea, nici fosforul nu este benefic pentru bolnavii de insuficiență renală întrucât afectează oasele.

Evită să mănânci sărat

De asemenea, persoanele care suferă de insuficiență renală ar trebui să evite să mănânce sărat întrucât sarea conține sodiu, care sporește reținerea de fluide pe care rinichii bolnavi nu le pot elimina. În cazul în care pacienții nu suferă de hipertensiune, pot consuma 1-2 grame de sare pe zi.

De asemenea, pacienții cu insuficiență renală ar trebui să consume fructe, legume și nuci, pe care le pot prepara fie la cuptor, fie pe abur. Ar trebui să evite, însă, băuturile îndulcite întrucât conferă senzația de sete și, în plus, nu sunt foarte sănătoase. Mâncărurile ultra procesate, supele ori piureurile instant, sosurile, carnea afumată și peștele nu ar trebui, de asemenea, să se regăsească în alimentația bolnavilor de insuficiență renală.

Articol citit de 1015 persoane