Deficitul de fier poate să determine anemie, o problemă de sănătate ce este descrisă prin numărul insuficient de globule roșii din sânge. Aceasta poate fi, însă, tratată cu ajutorul alimentației.

Ce trebuie să mănânci dacă ai lipsă de fier află mai jos:

Nuci și semințe

Potrivit nutriționiștilor, persoanele care se confruntă cu lipsă de fier ar trebui să consume cu încredere nuci și semințe, precum semințe de dovleac, nuci caju, muguri de pin, fistic, semințe de floarea-soarelui.

Carne și pește

Și carnea și peștele sunt recomandate în cazul persoanelor care se confruntă cu deficit de fier. Astfel, poți consuma cu încredere carne de vită ori de miel, dar și ficat, fructe de mare, ton ori somon.

Legume

Dintre legume, persoanele care prezintă carențe de fier pot consuma varza Kale, spanac, rucola, dar și ardei gras roșu/galben și broccoli.

Ficat și organe

Printre alimentele permise în dieta celor care au carență de fier este și ficatul, dar și alte organe precum rinichi, creier ori inimă. Acestea nu sunt doar o sursă excelentă de fier, dar conțin și proteine, vitamina A și vitamina B.

Tofu
Deși este realizat din soia, tofu este alimentul preferat al vegetarienilor și este bogat în fier, dar și în alte minerale, precum calciu, magneziu și seleniu. Acesta conține, de asemenea, și proteine, fiind ideal pentru persoanele care suferă de anemie.

Persoanele care prezintă deficiență de fier pot consuma ceai ori cafea, însă nu în timpul meselor sau imediat. De asemenea, este indicat să se evite asocierea alimentelor bogate în calciu cu cele care conțin fier. Ba mai mult, sunt indicate cele care sunt o sursă de vitamina C.

Atenție! Deficiența de fier se manifestă prin oboseală extremă, slăbiciune, piele palidă, dureri toracice, dureri de cap, mâini și picioare reci, inflamație ori durere la nivelul limbii, unghii fragile și chiar apetit scăzut.

 

Articol citit de 365 persoane