Ciroza este o afecțiune incurabilă, însă persoanele diagnosticate cu această boală trebuie să opteze pentru dietă sănătoasă pentru a-și întări organismul.

Ciroza hepatică este o afecțiune prin care țesutul hepatic normal este înlocuit cu țesut cicatricial nefuncțional. Această afecțiune poate fi asimptomatică mulți ani sau se poate manifesta prin anorexie, oboseală, pierdere în greutate, dar și ascită, hipertensiune portală, insuficiență hepatică.

Alimentele care ar trebui să fie consumate de bolnavii de ciroză ar trebui să fie alese în funcție de stadiul bolii. Luați în considerare faptul că nu există un tratament pentru această afecțiune, iar un plan pe termen lung este o prioritate.

Potrivit unui studiu publicat în Nutritional Care for Patients with Liver Cirrhosis, persoanele care suferă de ciroză ar trebui să consume pește, ouă, fructe și legume, cereale, semințe, însă în cantități limitate, nuci, lactate degresate. Aceștia ar trebui, de asemenea, să nu consume deloc alcool, precum bere, vin. țuică ori votcă. Nu ar trebui, însă să-și împună limite în ceea ce privește consumul de proteine, și anume carne. Modul de preparare ar trebui, însă, să fie prin fierbere, la cuptor sau pe grătar.

Supele și ciorbele sunt, de asemenea, recomandate, de preferință să fie îngroșate cu făinoase precum griș, orez, fulgi de ovăz, tăiței ori găluște.

De asemenea, ar trebui să-ți impui o limită de lichide la 1,2 litri pe zi, dar și să consumi o cantitate mai mică de sare, întrucât sporește acumularea de fluide din organism și agravează ascita.

Pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate ar trebui, de asemenea, să consumi suplimente de tip B și K, care vor reduce episoadele de sângerar

Articol citit de 542 persoane