Un măr pe zi ține doctorul la distanță, însă această afirmație este valabilă și pentru gutui, fructele toamnei care sunt recunoscute pentru atât pentru parfumul delicat cât și pentru vitaminele și mineralele pe care le conțin.

Gutuile, care sunt fructele de sezon, pe care n-ar trebui să nu le incluzi în dieta ta, au numeroase beneficii pentru organism, între care întărirea sistemului imunitar și tratarea răcelilor.

Care sunt, cu exactitate, beneficiile gutuilor, află mai jos:

Ajută la întărirea sistemului imunitar

Gutuile sunt bogate în vitaminele A, B, C, E și PP dar și în fier, calciu, sodiu și potasiu, astfel că au puterea de a întări sistemul imunitar și de a trata anemia.

Ajută la combaterea afecțiunilor hepato-biliare

O altă proprietate a gutuilor este puterea de a combate afecțiunile hepato-biliare. Ca să te bucuri de efectele acestora este bine să mănânci gutui proaspete, însă atunci când boala e însoțită de vărsături este indicat să consumi piureul obținut din două gutui fierte, care nu conține nici coaja și nici semințele.

Ameliorează cistita

Persoanele care se confruntă cu cistită pot apela la gutui, care sunt recunoscute pentru proprietățile diuretice și dezinfectante. Tot ce trebuie să faci este să bei între 50 și 100 ml de suc de gutui pe zi.

De asemenea, gutuile au puterea de a ajuta la îmbunătățirea stării de spirit, fiind recunoscute pentru proprietățile antidepresive. Ca să te bucuri de efectele acestora poți alege să consumi dulceață de gutui, câte o linguriță după fiecare masă.

Gutuile sunt o sursă excelentă de potasiu, motiv pentru care ajută la combaterea unor simptome precum greața și vărsăturile. Este, însă, indicat să le consumi fie fierte, fie coapte.

Articol citit de 1973 persoane