Pentru a crește nivelul de dopamină din organism și pentru a avea o stare psihică mai bună îți recomandăm să incluzi în dieta ta câteva alimente ale căror proprietăți sunt cunoscute și dovedite de specialiști.

Dopamina, acel hormon al fericirii, joacă un rol important în ceea ce privește menținerea sănătății psihice. Acționează ca un neurotransmițător, adică neuronii transmit chimicale care sunt trimise sub formă de impulsuri spre celulele nervoase. Anumite alimente pot crește, însă nivelul de dopamină, motiv pentru care îți propunem să le descoperi mai jos:

Produse lactate

Alimente precum iaurt, brânză și lapte trebuie să se regăsească în dieta zilnică. Brânza conține tiramină, care este transformată în dopamină în organismul uman. De asemenea, alimentele care conțin probiotice, precum iaurtul, contribuie la creșterea nivelului de dopamină din organism.

Nuci

Bogate în vitamina B6, nucile ajută creierul să producă dopamină. Din acest motiv, experții în nutriție vă recomandă să includeți în dietă nuci și alune, care conțin vitamina B6. Nucile conțin, de asemenea, DHA, un acid gras Omega-3, care este responsabil de dozarea concentrațiilor de dopamină.

Acizi grași Omega-3

Studiile realizate de oamenii de știință pe șoareci au arătat că acizii grași Omega-3 ajută la normalizarea nivelului de dopamină și combat anxietatea. Alimentele bogate în acizi grași Omega-3 sunt peștele gras, precum somon și ton, dar și alte alimente, precum nuci și semințe de chia.

Ciocolata neagră

Studiile de specialitate au arătat că ciocolata poate interacționa cu numeroși neurotransmițători, printre care și cu dopamina. Este recomandat să consumați, însă, ciocolată neagră, dar nu în exces.

Fructe și legume

Studiile de specialitate, realizate pe șoareci, au arătat un nivel crescut de dopamină în cazul rozătoarele hrănite cu căpșune și spanac. Experții au arătat că acestea conțin antioxidanți, motiv pentru care fructele și legumele pot ajuta la creșterea nivelului de dopamină. Astfel, este recomandat să includeți în dietă banane, fructe de avocado, dar și portocale, mere, pere, roșii, broccoli și vinete.

Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 1956 persoane