Fie că alegi să le coci pe grătar și le amesteci cu usturoi, fie că le folosești pentru salată, pentru a-i conferi un plus de culoare ori le incluzi în prepararea unor paste, roșiile proaspete sunt alimentele favorite ale multor persoane în sezonul cald.
Din mai și până în octombrie este sezonul roșiilor. Zemoase și pline de nutrienți, printre care și antioxidanți, acestea contribuie la menținerea sănătății, motiv pentru care îți propunem să descoperi ce se întâmplă în organismul tău dacă le consumi frecvent.
Previne deteriorarea pielii cauzată de soare
Roșiile sunt o sursă excelentă de carotenoizi, un tip de antioxidanți ce are rolul de a proteja pielea de efectele nocive cauzate de razele de soare. De asemenea, un studiu realizat în 2017 și publicat în Scientific Reports a arătat că un consum constant de roșii poate preveni arsurile solare și reduce riscul de apariție a unor tumori cauzate de razele UVB.
Contribuie la îmbunătățirea stării de spirit
Roșiile nu au doar rolul de a da savoare mâncărurilor, ci îți pot îmbunătăți și starea de spirit. Potrivit unui studiu realizat în 2013, ce a fost publicat în The Journal of Affective Disorders, a arătat că persoanele care consumă roșii de două-trei ori pe săptămână prezintă un risc mai scăzut cu 46 la sută de a devolta simptome asociate cu depresia.
Pot cauza indigestie
Deși sunt bogate în nutrienți și sunt foarte savuroase, roșiile nu sunt pentru toată lumea. Spre exemplu, dacă te confrunți cu reflux acid, ar trebui să nu consumi roșii, întrucât pot determina arsurile la stomac, balonare sau chiar indigestie. Motivul? Roșiile proaspete conțin acid citric și malic ce au puterea de a crește aciditatea din stomac.
Poate îmbunătăți absorbția fierului
Potrivit unui nutriționist de la Health Canal, roșiile sunt benefice pentru organism, întrucât sporesc absorbția fierului din organism, acesta jucând un rol important în producerea hemoglobinei și mioglobina, proteine ce contribuie la transportul oxigenului către mușchi și către organele din tot corpul.
Ajută la vindecarea rapidă a rănilor
Vitamina C, care se regăsește în roșii, contribuie la producerea de colagen, o proteină care se află în țesuturi și care contribuie la vindecarea rănilor. Așadar, oferindu-i organismului un aport bogat de vitamina C poți spori șansele de vindecare dacă te tai ori te recuperezi după vreo operație.
Credit foto: Shutterstock
Articol citit de 408 persoane
Acest articol nu are comentarii!