Betacarotenul este definit ca fiind un antioxidant care se transformă, odată ce a ajuns în organism, în vitamina A, esențială pentru funcționarea optimă a acestuia. Regăsit în numeroase fructe și legume, pigmentul de culoare portocalie-roșiatică are numeroase beneficii pentru sănătate.

Potrivit experților în medicină naturopată, betacarotenul nu este indispensabil organismului, însă vitamina A, da. Aceasta este necesară funcționării optime a sistemelor și a organelor, motiv pentru care un consum de fructe și legume bogate în betacaroten înseamnă prevenirea unei carențe de vitamina A.

Una dintre cele mai importante beneficii ale betacarotenului este faptul că ajută la protecția sporită a pielii împotriva radiațiilor ultraviolete care determină apariția unor forme de cancer. Acesta ajută, de asemenea, la prevenirea îmbătrânirii celulare și acționează ca o barieră împotriva radiațiilor solare.

Betacarotenul ajută, de asemenea, la întărirea sistemului imunitar, însă are efect pozitiv asupra vederii și asupra pielii. Mai mult de atât, potrivit experților în medicină naturopată, acesta ajută la prevenirea arterosclerozei și a infarctului miocardic.

De asemenea, betacarotenul care se transformă în vitamina A imediat ce ajunge în organism, ajută la reducerea riscului de apariție a cancerului, întrucât ajută la diferențierea celulară și poate controla chiar și înmulțirea nelimitată și nediferențiată a celulelor cancerigene, în timp ce zincul regăsit în betacaroten este responsabil de reglarea circuitului vitaminei A în celule.

Betacarotenul se regăsește în fructe și legume de culoare roșie, portocalie și verde, precum ardei gras sau ardei iute, varză Kale, morcovi, spanac, semințe de muștar, cartofi dulci, dovleac, pepene galben, portocale, broccoli, coriandru, busuioc, pătrunjel, salvie sau roșii.

Betacarotenul nu este recomandat în exces persoanelor diagnosticate cu diabet, iar gravidele și femeile care alăptează trebuie să consume o cantitate sporită de fructe și legume bogate în betacaroten.

Articol citit de 1497 persoane