Cimbrul este un condiment folosit în bucătăria românească, însă acesta are numeroase beneficii asupra sănătății, fiind eficient pentru a trata chiar și viroze respiratorii, bronșita ori sinuzita.

Bogat în potasiu, vitamina A, C și E, dar și în alte substanțe active, cimbrul este indicat pentru a trata numeroase probleme de sănătate, între care astm, guturai, dureri de cap, sinuzită, dar este eficient și pentru reducerea efectelor negative ale radicalilor liberi, precum și protejarea creiererului.

Așadar, pentru a trata simptomele date de bronșită, viroze respiratorii sau tuse poți să folosești tinctura de cimbru. Aceasta are efecte bronhodilatatoare, expectorantă şi calmantă, iar tot ce trebuie să faci este să consumi o linguriță de tinctură de 4-6 ori pe zi, timp de două săptămâni.

Uleiul volatil de cimbru, în schimb, ajută la tratarea astmului, a pneumoniei și a infecțiilor respiratorii. Tot ce trebuie să faci este să consumi 2-3 picături de ulei dizolvate în apă. O cură este musai să fie ținută pentru două săptămâni.

Pulberea de cimbru, în schimb, poate fi folosită pentru a ameliora colitele și enterocolitele, precum și simptomele date de colonul iritabil, întrucât aceasta are proprietăți antiinflamatorii, distrugând flora bacteriană de fermentație. Trebuie să consumi o jumătate de linguriță, de cel puțin patru ori pe zi.

Ceaiul de cimbru, în schimb, ajută nu doar la ameliorarea tusei ori a răcelii, însă ajută la reducerea inflamațiilor, aftelor sau ulcerațiilor bucale și, în plus, reduce tensiunea arterială. Mai mult de atât, bogat în vitamina A și C, ceaiul de cimbru ajută la întărirea sistemului imunitar, îmbunătățește digestia, ameliorează simptomele date de sindromul premenstrual și previne îmbătrânirea prematură.

Articol citit de 429 persoane