Pietrele la rinichi pot să apară la unul ori la ambii rinichi, în cazul persoanelor cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani. Sunt, însă, destul de întâlnite în rândul oamenilor, statisticile artătând că trei bărbați și două femei din 20 de persoane se confruntă cu această afecțiune, la un moment dat.

Pietrele la rinichi se manifestă prin apariția unei dureri persistente în partea inferioară a spatelui dar și în partea din spate ori din lateral a abdomenului, stări de rău, nevoie frecventă de a urina, durere în timpul urinării, sânge în urină sau chiar și febră, frisoane, oboseală sau diaree.

Formarea pietrelor la rinichi poate fi combătută prin alimentație:

Astfel, nu este indicat să consumi alimente bogate în calciu, precum produsele lactatele, cerealele, sfecla roșie ori fructe de pădure, ce cresc riscul de formare a depunerilor la rinichi. De asemenea, este indicat să consumați fructe și legume, ce pot preveni formarea pietrelor la rinichi.

Renunțați la proteinele de origine animală și consumați fasole, mazăre și linte. Este, de asemenea, important să consumați o cantitate mare de apă ori ceai, întrucât previne formarea acidului uric și a cisteinei, ce determină apariția pietrelor la rinichi.

Pietrele la rinichi pot fi combătute, de asemenea, prin consumul constant de avocado și orez brun, care sunt bogate în magneziu și vitamina A dar sunt recomandate și fructele de mare și peștele, având un conținut bogat de magneziu, proteine și vitamina B6.

Pentru că ne aflăm în plin sezon, persoanele diagnosticate cu această afecțiune pot să consume pepene galben și pepene roșu, care sunt o sursă extraordinară de fibre și de potasiu. Sunt recomandați și strugurii, care au, de asemenea, un aport bogat de fibre și de potasiu.

Articol citit de 3646 persoane