Folosit în principal pentru condimentarea mâncărurilor, busuiocul este o plantă aromată care are numeroase proprietăți asupra organismului, grație conținutului bogat de ulei volatil.

Potrivit experților în medicină naturopată, busuiocul conține ulei volatil, care este o sursă excelentă de linalol, eucaliptol, eugenol, estragol, camfor, dar și anetol ori taninuri, toate acestea având proprietăți antiseptice, carminative, galactogoge, antiemetice, diuretice, antiinflamatorii, dar și antifungice.

Unul dintre cele mai importante beneficii ale busuiocului este puterea de a ajuta la curățarea căilor respiratorii, eliminând toxinele ce pot determina îmbolnăvirea. În plus, grație puterii expectorante ce ajută la eliminarea flegmei, acest ingredient ajută la ameliorarea simptomelor date de bronșită și astm, însă ajută și la întărirea sistemului imunitar.

Busuiocul, în cazul în care este consumat sub formă de ceai, poate ajuta la funcționarea optimă a rinichilor, ajutându-i să elimine toxinele din organism. În plus, previne apariția infecțiilor și insuficiența renală, întrucât ajută la crearea unei bariere protectoare împotriva oxidării și a toxinelor.

Totodată, ceaiul de busuioc ajută la combaterea stresului, deoarece te ajută să te relaxezi fizic și psihic și, în același timp previne producția excesivă de cortizol, hormonul stresului. Această băutură ajută, de asemenea, și la stimularea secreției de endorfine.

De asemenea, ceaiul de busuioc ajută la ameliorarea durerilor de cap determinate de tensiune și, în plus, are proprietăți antiinflamatorii și calmante, ajutând la optimizarea oxigenării celulelor și la îmbunătățirea circulației.

Ceaiul de busioc ajută, în cazul în care este consumat frecvent, la reglarea proceselor inflamatorii din corp, în special dacă te confrunți cu o leziune ori ai fost diagnosticată cu artrită. Nu în ultimul rând, reduce inflamațiile, stimulează retenția de apă și poate să amelioreze și durerea.

Busuiocul este indicat și persoanelor care se confruntă cu probleme ale sistemului digestiv. Ceaiul de busioc este eficient pentru a hrăni flora intestinală și pentru a stimula tranzitul intestinal, astfel că reglează pH-ul din stomac și previne hiperaciditatea gastrică, dar combate și durerile de stomac, excesul de gaze intestinale și inflamațiile.

Articol citit de 1389 persoane