Recunoscut pentru proprietățile benefice pe care le are asupra sănătății, uleiul de măsline are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, fiind recomandat pentru tratarea multor boli cronice.

Astfel, potrivit experților în medicină naturopată, uleiul de măsline este singura sursă de grăsimi monosaturate ce ajută la reducerea riscului de accident vascular cerebral și de apariție a bolilor cardiovasculare.

Mai mult de atât, consumat cu regularitate, uleiul de măsline ajută la reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, deoarece reduce inflamația, previne coagularea sângelui, scade colesterolul LDL și tensiunea arterială.

Boala Alzheimer, una dintre cele mai comune afecțiuni neurodegenerative, poate fi prevenită cu ajutorul uleiului de măsline, întrucât acesta ajută la combaterea acumulării de beta-amiloide pe neuroni și creier.

Dieta mediteraneană ajută, printre altele, la reducerea riscului de diabet zaharat de tip 2, deoarece uleiul de măsline este responsabil de reducerea glicemiei și a sensibilității la insulină.

Nu în ultimul rând, uleiul de măsline ajută la reducerea riscului de apariție a cancerului, întrucât antioxidanții regăsiți în acesta ajută la combaterea efectelor nocive date de radicalii liberi, despre care se spune că declanșează apariția cancerului.

Uleiul de măsline este bogat în sodiu, potasiu, calciu, fier, vitamina E, vitamina K și antioxidanți, motiv pentru care ajută la combaterea artritei reumatoide, dar și la reducerea riscului de apariție a unor afecțiuni la nivelul stomacului, întrucât are efecte antibacteriane, ajutând la combaterea dezvoltării bacteriei Helicobacter pylori, care declanșează ulcerul, dar și cancerul gastric.

Printre altele, uleiul de măsline are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, motiv pentru care ameliorează astmul, reduce sforăitul și tratează afecțiuni ale pielii, precum dermatită, iritația de scutec la bebeluși ori arsuri solare.

Articol citit de 2810 persoane