Mesteacanul argintiu (Betula pendula), cunoscut ca Mesteacăn alb european sau Mesteacăn alb din Asia de Est, este o specie de copac din familia Betulacea, originară din Europa și părți ale Asiei deși în sudul Europei se găsește doar la altitudini mai mari. Este un copac din clasa foioase de mărime medie, care își datorează denumirea scoarței albe și netede care se exfoliază transversal. Mugurii foliari sunt ovoid-conici, vâscoși, frunzele sunt pețiolate, dispuse altern, au limbul triunghiular-romboidal ascuțit la vârf și dințat pe margini; frunzele tinere sunt lipicioase datorită glandelor ce elaborează o rășină cu miros balsamic.

Compoziție: conțin în special flavonoizi (hiperozide, quercitină, miricetin-3-galactozidă și alți glicozizi). Mai conțin în cantități mici un ulei esențial format în principal din oxizi sesquiternenici (acid clorogenic și acid cafeic), rezine, alcooli triterpenici.

Acțiune: frunzele de Mesteacăn argintiu au proprietăți diuretice și antiedematoase și sunt eficiente în urolitiaze, în afecțiuni bacteriene și inflamatoare ale căilor urinare inferioare (altele decât retenție hidrică subcutanată). Măresc diureza din punct de vedere volumetric, cu o puternică eliminare a compușilor azotați și a clorurilor. Se recomandă în special în ameliorarea problemelor cardiorenale, diminuează edemele (acumulările excesive de lichid în spațiul dintre celule al organelor și țesuturilor), reduce albuminuria și calmează dispneea (dificultatea respiratorie). Administrarea frunzelor de Mesteacăn argintiu duce la ameliorarea celulitei, are acțiune coleretică și bacteriostatică asupra Staficocului auriu și alb Oxford și asupra Bacilului anthracis. Prin creșterea volumului de urină, se elimină din organism mai multe toxine, pe lângă compușii azotați și clorurile amintite mai sus. Totodată, frunzele de Mescteacăn argintiu intervin în sensul reducerii tensiunii arteriale, fiind recomandate pentru:

  • Sănătatea inimii, venelor și arterelor întrucât previn afecțiunile cauzate de ocluzia vaselor de sânge și stimulează circulația la nivelul membrelor;
  • Diminuarea edemelor și calmarea durerilor musculare;
  • Reducerea riscurilor apariției venelor varicoase și problemelor de fragilitate capilară.

Contraindicații:

  • Persoanelor alergice la această plantă;
  • Femeilor însărcinate sau care alăptează.

Articol citit de 631 persoane