DHEA (dehidroepiandrosteron) este un hormon care este produs in mod natural de glandele suprarenale. Niveluri de DHEA scadea in mod natural dupa varsta de 30 ani. Unii oameni iau suplimente de DHEA in speranta ca DHEA vor avea beneficii de sanatate si pentru a preveni anumite boli. Cu toate acestea, dovezile sunt amestecate.

O serie de studii au descoperit ca suplimentele de DHEA poate ajuta persoanele cu depresie, obezitate, lupus si insuficienta suprarenala. DHEA poate imbunatati, de asemenea, pielea la persoanele in varsta si ajuta la tratarea osteoporozei, atrofie vaginala, disfunctie erectila, si unele afectiuni psihologice.

Nivelurile scazute de DHEA sunt asociate cu îmbătrânirea și o serie de boli, cum ar fi anorexia, diabetul de tip 2, și HIV. La bărbații mai în vârstă, care au un nivel scazut de DHEA este, de asemenea, asociat cu o șansă mai mare de deces. Cu toate acestea, nu este clar faptul că utilizarea suplimentelor de DHEA va ajuta la reducerea riscurilor oricarei boli.

DHEA este folosit de unii oameni care doresc să "reverse" imbatranirea si de a stimula imunitatea, functia cognitiva si forta musculara. DHEA a fost studiat ca un tratament pentru alte afecțiuni, de la boli cardiovasculare, la menopauza sau la Alzheimer. Rezultatele au fost neclare pentru acestea.

Articol citit de 6950 persoane