Ardeii chili, în ciuda iutelii lor de foc, sunt unul dintre condimentele foarte populare cunoscute pentru proprietățile lor medicinale. Chili, de fapt, este un pod de fructe din plantă care aparține familiei Nightshade (solanacee), în genul capsicum.

Denumire științifică: Capsicum anum. Unii dintre alți membri comuni din familia Solanaceae sunt tomate, vinete, cartofi, etc.

Ardei iute conțin o listă impresionantă de plante derivate de compuși chimici care sunt cunoscute pentru prevenirea și promovarea sănătății.

Ardeii conțin un compus alcaloid în ele, capsaicina, ceea ce le conferă un caracter picant puternic. Studii de laborator timpurii asupra mamiferelor experimentale sugereaza ca capsaicina are proprietati anti-bacteriane, anti-cancerigene, analgezice și proprietăți anti-diabetice. De asemenea, ea a constatat ca reduce nivelul de colesterol LDL la persoanele obeze.

Ardeiul iute proaspăt, roșu și verde, sunt surse bogate de vitamina C.

100 g ardei iute în stare proaspătă furnizează aproximativ 143,7 pg sau aproximativ 240% din DZR. Vitamina C este un antioxidant solubil în apă. Este necesar pentru sinteza colagenului în interiorul corpului uman. Colagenul este una dintre principalele proteine ​​structurale necesare pentru menținerea integrității vaselor de sânge, piele, organe și oase. Consumul regulat de alimente bogate in vitamina C ajuta la protejarea de scorbut, dezvolta rezistenta impotriva agentilor infectiosi (rapeluri imunitate), și radicalii liberi.

Ele sunt, de asemenea, bogate în alți antioxidanți, cum ar fi vitamina-A, si flavonoide, cum ar fi beta-caroten, un-caroten, luteină, Zea-xanthin și criptoxantina. Aceste substante antioxidante din Capsicum ajuta la protejarea organismului de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi generate in timpul stresului, condițiile de boli.

Ardeii transporta o cantitate bună de minerale, cum ar fi potasiu, mangan, fier și magneziu. Potasiul este o componenta importanta a celulelor si a fluidelor corpului care ajuta la controlul ritmului cardiac si a tensiunii arteriale. Manganul este folosit de corp ca si un co-factor pentru enzima antioxidanta, superoxid dismutază.

De asemenea, bogati în grupa B-complex de vitamine, cum ar fi niacina, piridoxina (vitamina B-6), riboflavina si tiamina (vitamina B-1). Aceste vitamine sunt esentiale in sensul ca organismul uman le cere din surse externe pentru a se reface.

Aau un nivel uimitor de ridicat de vitamine si minerale. La doar 100 g prevede (în% din doza zilnică recomandată):

  • 240% de vitamina C (acid ascorbic)

  • 39% din vitamina B-6 (piridoxina)

  • 32% din vitamina A

  • 13% din fier

  • 14% din cupru

  • 7% din potasiu


dar nu contine colesterol.

Articol citit de 6160 persoane