O boală întâlnită destul de frecventă în rândul copiilor, dar și gravă, uneori potențial fatală, este leucemia. Această afecțiune este întâlnită în rândul multor copii și necesită un tratament de lungă durată, motiv pentru care îți propunem să descoperi mai jos care sunt principalele simptome în cazul acestei afecțiuni.
Leucemia este o afecțiune ce se manifestă prin apariția unui cancer al globulelor albe din sânge, cunoscute sub numele de leucocite ori WBC. De cele mai multe ori, cancerul apare când unele dintre celulele corpului încep să se dezvolte necontrolat. Ba mai mult, ele continuă să crească și să formeze altele noi, după care se pot dezvolta în cadrul altor țesuturi invadându-le.
Leucemia întâlnită în rândul copiilor este de două tipuri, acută, ce presupune o dezvoltare rapidă și cronică, care sunt împărțite în leucemii limfocitare și acute mieloide. De asemenea, mai există un tip de leucemie - mieloidă cronică, care este extrem de rară în cazul copiilor.
De cele mai multe ori, leucemia la copii poate să fie cauzată de boli ereditare precum sindromul Li-Fraumeni, sindrom Down ori Klinefelter, probleme ereditare ale sistemului imunitar, ataxie telangiectasia, istoric de expunere la nivele ridicate de radiații, chimioterapie. De asemenea, nici părinții și nici copiii nu pot controla factorii declanșatori ai leucemiei, în ciuda faptului că există posibilitatea ca factorii de mediu să sporească riscul de apariție a acestei afecțiuni.
Leucemia este o afecțiune ce se poate manifesta prin apariția unor episoade de temperatură crescută și infecții ce nu pot fi tratate cu antibiotic, întrucât nu există suficiente leucocite pentru a combate infecția, apariția unor vânătăi și sângerări ușoare, sângerare nazală, dar și dureri în oase ori încheieturi, noduli limfatici inflamați la nivelul gâtului ori inghinal, senzație de oboseală extremă, apetit scăzut.
În ceea ce privește diagnosticul acestei afecțiuni, leucemia poate fi descoperită în urma unei examinări fizice care urmărește existența inflamațiilor organelor ori a nodulilor limfatici. Este, de asemenea, necesară o hemoleucogramă completă, care stabilește cantitatea de leucocite și hematii, încercându-se astfel identificarea celulelor anormale de către laborator la microscop. Pot fi făcute, de asemenea, biopsii ale măduvei spinării, puncții lombare, biopsii a nodulilor limfatici, radiografii toracale ori RMN.
Articol citit de 4038 persoane
Acest articol nu are comentarii!