Cancerul oral este o afecțiune întâlnită frecvent în rândul oamenilor de toate vârstele, dar mai frecvent în cazul bărbaților, care prezintă de două ori mai multe șanse față de femei de a dezvolta această afecțiune și este descrisă prin apariția unei excreșcențe în gură. De asemenea, cancerul oral include forme de cancer ale buzelor, limbii, obrajilor, dar și poate să apară și în zone din cavitatea bucală, a palatului dur și moale, sinusuri și faringe.

Potrivit Societatii Americane de Cancer, bărbații se confruntă de doua ori cu riscul de a dezvolta cancer oral decat femeile, și bărbații care au peste 50 de ani se confruntă cu cel mai mare risc. Se estimează că peste 35.000 de oameni din SUA au primit un diagnostic de cancer oral in 2008.

Cele mai frecvente simptome ale cancerului oral includ:

· Umflături / îngroșări, noduli sau umflături, zone aspre / cruste / sau zone erodate pe buze, gingii, sau alte zone din interiorul gurii

· Dezvoltarea de zone albe catifelate, de culoare roșie sau pestrițe (alb și roșu), pete în gură

· Sângerări inexplicabile în gură

· Amorțeală inexplicabilă, pierderea oricărei senzații, durere / sensibilitate în orice zonă a feței, gurii și a gâtului

· Leziuni persistente pe față, gât sau gură, care sângerează ușor și nu se vindecă în termen de două săptămâni

· Durere sau senzație că ceva este prins în partea din spate a gâtului

· Dificultate la mestecat sau la înghițit, la vorbit, la mișcarea maxilarului sau a limbii

· Răgușeală, durere în gât cronică, sau schimbare vocii

· Dureri de urechi

· Modificarea mușcăturii, modul în care dinții sau protezele se potrivesc

· Pierderea dramatică în greutate

Cancerul oral - principalii factori de risc

Persoanele care obișnuiesc să fumeze, indiferent că vorbim despre țigări, trabucuri ori pipe, au mai multe șanse de a dezvolta cancer oral. La fel și persoanele care obișnuiesc să prizeze ori să mestece produse din tutun. Șansele, în cazul lor, de a dezvolta această boală sunt de 50 de ori mai mari față de un nefumător.

De asemenea, cancerul orar poate să apară și în cazul consumatorilor înrăiți de alcool, în cazul celor cu istoric familial de cancer, dar se poate manifesta și în cazul persoanelor care s-au expus la soare de la o vârstă fragedă.

Cum este diagnosticat cancerul oral?

Că parte a examenului dentar de rutină, medicul dentist va efectua un examen depistare a cancerului oral. Mai exact, medicul dentist va simți orice noduli sau modificări ale țesutului neregulate la gât, cap, față și cavitatea bucală. La examinarea gurii, medicul dentist va privi orice leziune sau țesut decolorat, precum și verificarea a oricărui semn și simptome menționate mai sus.

Medicul dentist poate efectua o biopsie periere orală, dacă el sau ea vede țesut în gură care pare suspect. Acest test este fără durere și presupune a lua un mic eșantion a țesutului și analizarea aceastuia de celule anormale. Alternativ, în cazul în care țesutul arată mai suspect, dentistul poate recomandă o biopsie cu bisturiu. Această procedură, de obicei, necesită anestezie locală și poate fi efectuată de către medicul dentist sau un specialist. Aceste teste sunt necesare pentru a detecta cancerul oral timpuriu, înainte de a fi avut o șansă de a progresa și răspândi.

Sursa foto: https://www.dreamstime.com/

Articol citit de 2303 persoane