Una dintre cele mai întâlnite afecțiuni în rândul femeilor este cancerul uterin, cunoscut și sub numele de ”ucigașul tăcut”, întrucât simptomele apărute în fazele incipiente fie lipsesc, fie sunt confundate cu alte afecțiuni.
Cancerul de col uterin apare atunci când celulele colului uterin cresc anormal și invadează alte țesuturi și organe ale corpului. Atunci când este invaziv, cancerul de col uterin afectează țesuturile profunde ale colului uterin și poate fi extins în alte părți ale corpului precum plămâni, ficat, vezică urinară, vagin sau rect.
Cancerul uterin are o creștere lentă, motiv pentru care progresia lentă a acestuia oferă șanse de prevenire sau de depistare precoce și de tratare.
Cele mai multe femei diagnosticate cu modificări precanceroase ale colului uterin au între 20 și 30 de ani dar vârsta medie a femeilor atunci când sunt diagnosticate cu cancer de col uterin este pe la mijlocul vârstei de 50 ani. Această diferență între vârste arată că se modifică celulele precanceroase și sunt cel mai frecvent diagnosticate apoi vârsta la care cancerul este diagnosticat subliniază progresia lentă a acestei boli și motivul pentru care pot fi prevenite dacă se iau măsuri adecvate.
Cancerul de col uterin este asociat cu infecția cu papilomavirusul uman (HPV) însă și contactul sexual timpuriu, partenerii sexuali multipli sau administrarea de pilule contraceptive sunt câțiva dintre factorii care pot crește riscul de apariție a cancerului de col uterin, întrucât sporesc expunerea la HPV.
De asemenea, femeile care au fost diagnosticate cu HPV sunt mai susceptibile de a dezvolta cancer de col uterin. Fetele care încep activitatea sexuală înainte de vârsta de 16 ani sau în termen de un an de la pornirea perioadelor menstruale sunt la risc crescut de a dezvolta cancer de col uterin.
Fumatul este un alt factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de col uterin. Chimicalele din fumul de țigară interacționează cu celulele colului uterin, cauzând modificări precanceroase, care pot progresa în timp la cancer. Riscul de cancer de col uterin la fumătoare este de 2 până la 5 ori mai ridicat.
Cancerul de col uterin - principalele simptome
Cancerul de col uterin se poate manifesta prin schimbări non-canceroase în uter, creștere exagerată precanceroasă a endometrului sau carcinom endometrial.
De asemenea, unul dintre cele mai întâlnite simptome date de cancerul de col uterin este sângerarea anormală sau apariția unor pete. Indiferent de simptomul cu care vă confruntați, trebuie să mergeți la medic întrucât acestea sunt anormale.
Aproximativ 10% din femeile cu sarcoame uterine au o secreție vaginală care nu conține sânge vizibil. O secreție este cel mai adesea un semn de infecție sau de o altă afecțiune benignă, dar de asemenea, poate fi un semn de cancer. Orice semn pe care-l consideri anormal trebuie să fie investigat de către medic.
De asemenea, durerile pelviene sau o masă (tumoră) ce poate fi resimțită la palparea în uter poate indica prezența unui cancer.
Cancerul de col uterin este considerat prima cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, motiv pentru care n-ar trebui să ignori controalele periodice atât de importante pentru diagnosticarea precoce a bolii, precum Testul Babeș-Papanicolau, Testul HPV sau Colposcopia. Aceste controale, cunoscute și sub denumirea de controale de prevenție, au rolul de a depista leziunile premaligne în stadiile lor incipiente, precoce, atunci când încă se poate alege o variantă de intervenție minim-invazivă și foarte eficientă iar când șansele de vindecare ale bolnavei sunt maxime.
Sursa foto: https://www.dreamstime.com/
Articol citit de 18887 persoane
Acest articol nu are comentarii!