Cancerul pulmonar are reputatia de boala fatala. Acest lucru se datoreaza in special faptului ca se descopera in stadiile mai avansate, cand deja s-au instalat metastaze. Boala se raspandeste repede in celelalte parti ale organismului, facand dificila tratarea tumorii. Cu toate acestea, sansele de supravietuire difera de la un pacient la altul, depinzand de mai multi factori. Afla din acest articol care sunt statisticile si ce trebuie sa faci pentru a trai cat mai mult!
Tipuri de cancer pulmonar
Cancerul incepe atunci cand celulele din corp incep sa creasca fara control. Cancerul pulmonar apare in plamani. Este cel mai mortal tip de cancer din lume, gradul sau de raspandire fiind foarte mare.
Exista 2 tipuri principale si anume:
- Cancerul pulmonar cu celule mici
- Cancerul pulmonar non-microcelular
Cancer cu celule mici
Acesta nu este cel mai frecvent tip de cancer pulmonar (20% din totalul cancerelor pulmonare), insa este cel mai mortal. In acest caz, celulele canceroase sunt de dimensiuni reduse, insa cresc si se raspandesc foarte repede in alte regiuni ale corpului. Cancerul pulmonar cu celule mici este cel mai agresiv tip.
Cancer non-microcelular
Acest tip de cancer pulmonar se clasifica, la randul lui, in mai multe tipuri de cancer, si anume: adenocarcinomul, carcinomul cu celule scuamoase si carcinomul cu celule mari. Tratamentul si perspectivele acestora sunt adesea similare.
Adenocarcinomul. Acest tip de cancer cu celule mici se gaseste in partile exterioare ale plamanului, aparand in celulele care secreta in mod obisnuit mucusul. Este cel mai frecvent in randul fumatorilor, dar si persoanele care nu fumeaza il pot dezvolta. De obicei, femeile sunt mai predispuse decat barbatii si este mai probabil sa apara la persoanele mai tinere decat alte tipuri de cancer. Adenocarcinomul are cele mai mari sanse de a fi depistat inainte de raspandire.
Carcinomul cu celule scuamoase. Acesta apare in celulele plate, care acopera interiorul cailor respiratorii in plamani. Este mai frecvent la fumatori si, de obicei, se intind si in partea centrala a plamanilor, langa o cale respiratorie principala (bronhie).
Carcinomul cu celule mari (nediferentiat). Acesta poate aparea in orice parte a plamanului. Tinde sa creasca si sa se raspandeasca rapid, ingreunand tratamentul.
Alte tumori pulmonare. Acestea pot fi: tumori carcinoide pulmonare, carcinoame chistice adenoide, limfoame, sarcoame, tumori pulmonare benigne, hamartome In plus fata de aceste tipuri de cancere, mai sunt cancere care incep in alte organe (san, pancreas, rinichi sau piele), dar se raspandesc (metastaze) in plamani.
De ce apare cancerul pulmonar?
Cancerul pulmonar are ca principala cauza fumatul. Aproximativ 80% din decesele provocate de cancerul pulmonar sunt cauzate de fumat, iar multe altele sunt cauzate de expunerea la fumatul pasiv.
Pe langa fumat, exista si alte factori care, combinati, pot creste riscul imbolnavirii. Acestia sunt:
- Expunerea la radon, azbest sau poluarea aerului. Expunerile la azbest, motorina sau alte substante chimice pot provoca cancer la persoanele nefumatoare. Cancerele la nefumatori sunt diferite de cele care apar la fumatori.
- Mutatii genetice. Cancerele la nefumatori pot aparea din cauza unor modificari genetice.
- Mostenire genetica. Unele persoane mostenesc mutații ADN de la parinti care le cresc mult riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer.
- Istoric personal de boli pulmonare. Persoanele care au avut anterior o alta boala pulmonara (fibroza, bronsita cronica, emfizem sau tuberculoza) au un risc ridicat de a dezvolta aceasta boala.
- Varsta. Cancerul pulmonar este mai frecvent la persoanele peste 60 de ani, dar poate fi prezent si la tineri.
Simptome cancerul pulmonar
In majoritatea cazurilor de cancer pulmonar nu exista simptome. Acestea apar de obicei dupa raspandirea cancerului in organism. Cu toate acestea, unele persoane cu cancer precoce au simptome. Daca prezinti unul sau mai multe din urmatoarele semne, este recomandat sa consulti de urgenta medicul. Cu cat este incepi tratamentul mai repede, cu atat sansele de supravietuire sunt mai ridicate.
Cele mai frecvente simptome ale cancerului pulmonar sunt:
- O tuse care nu dispare sau se inrautateste
- Tuse cu sange sau flegma de culoare ruginie
- Durere toracica care se inrautateste cu respiratie profunda, tuse sau ras
- Raguseala
- Lipsa poftei de mancare
- Pierderea in greutate inexplicabila
- Respiratie scurta sau suieratoare
- Senzatie de oboseala sau slabiciune
- Infectii frecvente, precum bronsita si pneumonia (acestea fie nu dispar, fie reapar la anumite intervale de timp)
Cand cancerul pulmonar se raspandeste in alte parti ale corpului, acesta poate provoca:
- Durere osoasa (dureri de spate sau solduri)
- Modificari ale sistemului nervos in cazul in care se raspandeste la creier (cefalee, slabiciune sau amorteala a bratului sau piciorului, ameteli, probleme de echilibru sau convulsii)
- Icter. Daca se raspandeste la ficat, poate aparea ingalbenirea pielii si a ochilor.
- Ganglionii limfatici se inflameaza (din gat sau deasupra claviculei)
- Sindromul Horner (afectarea nervilor ochilor sau a unei parti a fetei provocand caderea pleoapei superioare, reducerea pupilei, dureri de umar, transpiratia unei parti a fetei)
- Sindromul venei cave superioare (care se manifesta prin umflaturi la nivelul fetei, gatului, bratelor si pieptului, dureri de cap si ameteli)
- Sindroame paraneoplazice (afectarea mai multor organe, provocand retentia de apa, oboseala, pierderea poftei de mancare, slabiciune musculara sau crampe, greata, varsaturi, anxietate, convulsii, vanatai, somnolenta, hipertensiune arteriala, diabet, probleme cu sistemul nervos)
- Cheaguri de sange
Metode de tratament al cancerului pulmonar
Exista mai multe metode de tratament pentru aceasta boala, in functie de tipul de cancer pulmonar si aria sa de raspandire. Depinde foarte mult si de particularitatile pacientului, Cu toate acestea, in general, procedurile de eliminare a cancerului pulmonar includ interventie chirurgicala, radioterapie si chimioterapie. Pacientii care au cancer cu celule mici sunt de obicei tratati cu radioterapie si chimioterapie. In cancerul non microcelular, de obicei se intervine pe cale chirurgicala.
Interventia chirurgicala
Chirurgia poate fi o optiune in cazul in care cancerul se limiteaza doar la plamani. Tipurile de operatii sunt:
- Rezectia pana. Aceasta elimina o mica sectiune de plamani care contine tumora cu celule canceroase. Impreuna cu aceasta parte, se indeparteaza si o margine de tesut sanatos.
- Rezectie segmentara. Aceasta operatie elimina o portiune mai mare de plamani, dar nu un lob intreg.
- Lobectomie. Aceasta se face pentru indepartarea intregului lob al unui plaman.
- Pneumonectomie. Operatia indeparteaza un intreg plaman.
In cadrul interventiei chirurgicale, medicul chirurg poate indeparta si ganglionii limfatici din piept.
Chimioterapia si radioterapia
Chimioterapia foloseste medicamente, iar radioterapia utilizeaza raze X pentru a distruge celulele canceroase. In situatiile in care cancerul este mai mare, se recomanda aceste proceduri inainte de operatie. In acest fel, cancerul va putea fi indepartat mai usor. Exista cazuri in care chimioterapia si radioterapia se efectueaza dupa operatie.
Cancerul pulmonar - Sansele de supravietuire
In general, speranta de viata pentru cancer este exprimata ca o rata de supravietuire la 5 ani (procentul pacientilor care vor fi in viata la 5 ani dupa diagnostic). In ceea ce priveste cancerul pulmonar, acesta este unul dintre cele mai mortale. Conform statisticilor Asociatiei Americane de Cancer Pulmonar, rata de supravietuire la 5 ani este de 18,6%.
In cazul in care se detecteaza boala cand tumora este inca localizata in plamani (fara sa se fi raspandit in alte parti, rata de supravietuire pe 5 ani este de 56%. Cu toate acestea, doar 16% din cazurile de cancer la plamani sunt diagnosticate intr-un stadiu incipient.
Pentru tumorile indepartate (raspandite in alte organe-stadiul IV), rata de supraviețuire pe 5 ani este de numai 5%. In general, mai mult de jumatate dintre persoanele cu cancer la plamani isi pierd viata in decurs de un an de la diagnostic.
Cancerul pulmonar si metodele de prevenire:
Nu exista o modalitate sigura de a preveni cancerul la plamani, insa se poate reduce riscul aparitieiprin urmatoarele masuri:
- Renuntarea la fumat. Fumatul reprezinta principalul factor de risc al cancerului, de aceea cel mai important lucru pe care il poate face o persoana pentru a reduce riscul de cancer este sa nu mai fumeze. Chiar daca pacientul a fumat multi ani la rand, renuntarea scade riscul cancerului pulmonar.
- Evitarea fumatului pasiv. Trebuie evitate zonele in care se fumeaza si prezenta langa persoane fumatoare.
- Evitarea expunerii la substante chimice toxice.
- Adoptarea unui stil de viata sanatos. Dieta bogata in fructe si legume si activitatea fizica regulata pot ajuta la reducerea riscului de cancer.
In concluzie, diagnosticul de cancer pulmonar poate fi coplesitor, insa este important sa urmezi tratamentul si sa soliciti ajutor de la un medic de specialitate pentru a depasi psihic acesta grea incercarea. Tine cont de faptul ca rata de supravietuire depinde la un pacient la altul.
Referinte:
https://www.cancer.org/cancer/lung-cancer
Articol citit de 27648 persoane
Acest articol nu are comentarii!