Cancerul de prostata este al doilea cel mai frecvent tip de cancer la barbati, dupa cel de piele. Desi sansele de supravietuire sunt foarte mari, cancerele de prostata netratate pot crea probleme semnificative de sanatate. Detectarea si tratarea sa precoce sunt doua aspecte deosebit de importante pentru ca pacientul sa aiba o viata calitativa.
Ce este?
Cancerul de prostata este o boala in care unele celule de prostata nu mai functioneaza ca celule sanatoase si se dezvolta in mod necontrolat. Prostata este o glanda mica care se afla la baza vezicii urinare. Ea are dimensiunea unei nuci, dar creste o data cu varsta. Prostata inconjoara o parte din uretra, tubul prin care se evacueaza urina din vezica urinara. Uretra transporta, de asemenea, si material seminal.
O celula canceroasa are urmatoarele caracteristici:
- Crestere necontrolata
- Structura anormala
- Capacitatea de a se deplasa in alte parti ale corpului (invazivitate)
Nu toate grupurile de celule care cresc intr-o masa sunt canceroase si nici o prostata cu o forma neregulata nu este neaparat canceroasa.
Majoritatea cancerelor de prostata incep in celulele glandei exterioare ale prostatei. Ele sunt cunoscute sub denumirea de adenocarcinoame acinare. De obicei, adenocarcinoamele cresc extrem de lent si foarte rar se raspandesc. Totusi, in unele cazuri, cancerul de prostata creste repede. El se poate raspandi in tesuturile din apropiere (rect) sau in alte parti ale corpului.
Tipuri de cancer prostata
Exista mai multe tipuri de cancer de prostata, in functie de tipul de celula in care a inceput cancerul. Este necesar ca medicul sa stie ce fel de cancer este, astfel incat sa decida tratamentul adecvat.
Principalele tipuri de cancer de prostata sunt:
- Adenocarcinom acinar. Acest tip de cancer este cel mai frecvent si se dezvolta in celulele glandei care acopera prostata.
- Adenocarcinom ductal. Acesta incepe in celulele care acopera canalele (tuburile) glandei prostatei. De obicei, creste si se raspandeste mai repede decat adenocarcinomul acinar.
- Cancer celular de tranzitie (sau urotelial). Acest cancer incepe in celulele care acopera uretra si se raspandeste in prostata. Rareori se intampla invers, adica sa inceapa in prostata si sa se raspandeasca la intrarea vezicii urinare si tesuturile din apropiere.
- Cancer cu celule scuamoase. Aceste tipuri de cancer se dezvolta din celulele plate care acopera prostata. El creste si se raspandeste mai repede decat adenocarcinomul prostatei.
- Cancer de prostata cu celule mici. Acesta este alcatuit din celule mici rotunde si este un tip de cancer neuroendocrin.
- Alte tipuri rare de cancer de prostata (tumori neuroendocrine si sarcom)
Cauzele cancerului de prostata
Cancerul de prostata apare cel mai frecvent la barbatii in varsta. Exista o serie de factori de risc care pot favoriza aparitia cancerului de prostata, printre care:
- Varsta. Acesta este cel mai puternic factor de risc. Riscul creste o data cu inaintarea in varsta. De obicei, afecteaza barbatii cu varsta peste 50 de ani, majoritatea cazurilor fiind diagnosticate la persoanele peste 65 de ani.
- Mostenirea genetica si istoricul familial. Barbatii care au in familie tata sau frate diagnosticat cu cancer de prostata au mai multe sanse de a avea la randul lor aceasta boala. Un rol important il pot avea si mamele barbatilor. Daca acestea au avut cancer mamar sau ovarian, riscul este mai mare ca si barbatii sa dezvolte acest tip de cancer.
- Stilul de viata. Fumatul, dieta bogata in grasimi si lipsa activitatii fizice pot contribui la favorizarea aparitiei cancerului de prostata
- Prezenta altor afectiuni medicale
Chiar daca nu se poate preveni, se poate reduce riscul aparitiei sale prin adoptarea urmatoarelor metode de precautie:
- Dieta bogata in substante nutritive
- Activitate fizica regulata
- Pierderea in greutate
- Examene medicale regulate
Simptomele cancerului de prostata
Cancerul de prostata nu cauzeaza de obicei simptome. Majoritatea acestor tipuri de cancer incep in partea exterioara a glandei prostatei. Pentru a provoca simptome, tumora trebuie sa fie suficient de mare pentru a apasa uretra, iar acest lucru este foarte rar.
Marirea prostatei, in schimb, poate provoca anumite semne vizibile, iar acestea pot fi:
- Nevoia frecventa de urinare (in special in timpul noptii)
- Dificultate la urinare (flux mai slab, senzatia ca nu s-a golit complet vezica si usturime la urinat)
- Sange in urina sau in lichidul seminal
- Dificultate la inceperea sau stoparea urinarii
- Durere la ejaculare
- Disconfort sau durere la asezare
Marirea prostatei nu se transforma automat in cancer. Cu toate acestea, se poate intampla sa fie o prostata marita in acelasi timp cu zone din glanda prostatei care contin celule mutante. De aceea este deosebit de important sa te prezinti la un medic urolog daca ai unul sau mai multe din simptomele prezentate mai sus.
In stadiile mai avansate, cand cancerul s-a raspandit in afara prostatei, pot aparea alte semne si simptome, precum:
- Dureri in diverse parti ale corpului (spate, solduri, coapse, umeri sau alte oase)
- Inflamatii sau acumulare de lichid la picioare
- Pierdere inexplicabila in greutate
- Senzatie constanta de oboseala
- Modificarea tranzitului intestinal
Diagnosticul cancerului de prostata
Daca prezinti simptome si esti ingrijorat, cel mai bine este sa te programezi la un consult medical. Medicul urolog iti va examina prostata si iti va recomanda efectuarea unor teste. Principalele metode de diagnostic sunt:
- Examen rectal digital (DRE). Acesta este un test prin care medicul examineaza rectul inferior, pelvisul si burta inferioara a pacientului pentru a detecta semne anormale.
- Testul PSA. Acesta determina nivelul PSA din sange. PSA (antigenul specific prostatic) este un tip de proteina eliberata atat de celulele prostatei normale, cat si de cele canceroase. Este obisnuit ca toti barbatii sa aiba PSA in sange. Un nivel ridicat de PSA poate fi un semn al cancerului, dar poate fi si din cauza altor afectiuni (de exemplu o infectie). Un test PSA singur nu este suficient pentru a diagnostica cancerul. Vor fi necesare si alte teste suplimentare. Medicul va analiza rezultatul si va decide daca este necesara o biopsie.
- RMN-ul prostatei. Scanarea RMN creeaza imagini folosind magnetismul si undele radio. Este folosita pentru a detecta zonele anormale din glanda prostatica, pentru a decide daca este nevoie de o biopsie. In plus, RMN-ul poate fi folosit pentru a monitoriza cancerul si pentru a vedea daca s-a raspandit.
- Ecografie transrectala. Aceasta reprezinta o examinare a prostatei folosind ultrasunete. Ea poate arata modificari ale prostatei, inclusiv anumite cresteri anormale. Daca medicul decide, se poate preleva in timpul ecografiei un tesut din glanda prostatica (biopsie). Ea va fi analizata si se va stabili daca este sau nu o tumora canceroasa.
- Testele biomarkerului. Un biomarker este o substanta din sange, urina sau tesuturile corpului unei persoane cu cancer. Biomarkerul sau markerul tumoral este produs de tumora sau de organism ca raspuns la cancer.
Persoanele cu risc mediu de dezvoltare a cancerului de prostata ar trebui sa ia in considerare testarea PSA incepand cu varsta de 50 de ani. Pentru barbatii cu risc crescut (de exemplu cei cu antecedente familiale de cancer de prostata), antigenul specific ar trebui testat de la 40 de ani.
Gradul de agresivitate si stadiu
Dupa ce s-a stabilit diagnosticul, este necesara determinarea planului de tratament. Pentru acest lucru, medicul trebuie sa vada care este gradul de dezvoltare a tumorii canceroase si in ce stadiu se afla boala (cat de mult s-a raspandit).
Determinarea gradului de cancer de prostata
Aceasta implica examinarea la microscop a unei probe de tesut din celulele tumorale. Cele doua sisteme pentru clasificarea cancerelor sunt:
- Sistemul general de notare. Acest sistem clasifica celulele canceroase ca fiind de grad scazut, mediu sau inalt, pe baza aspectului celulelor canceroase in comparatie cu celulele sanatoase ale prostatei.
- Sistemul de clasificare Gleason. Sistemul de notare Gleason este o scara de la 2 la 10 care permite medicului sa stabileasca cat de agresiv este cancerul. Cu cat este mai mare numarul, cu atat cancerul este mai agresiv si se poate raspandi mai repede. Scorul Gleason este cel mai bun indicator folosit pentru stabilirea progresiei cancerului.
Stadiul tumorii
Dupa stabilirea gradului de agresivitate al cancerului, este important sa se determine cat de departe s-au raspandit tumorile. Exista doua sisteme utilizate pentru acest lucru, si anume:
- Sistemul de stadializare TNM. Acesta foloseste litere T,N, M pentru a stabili in detaliu locul tumorii ( daca se afla in prostata, ganglionii limfatici sau in alte parti ale corpului.
- Sistemul de stadializare Whitmore-Jewett. Acesta foloseste litere de la A-D pentru a stabili daca tumora este localizata in prostata sau s-a raspandit si in afara ei.
Tratament
Tratamentul depinde de o serie de factori, precum:
- Cat de mare este cancerul
- Gradul de raspandire in corp
- Starea generala de sanatate a pacientului
Daca diagnosticarea se face in stadiu incipient, este posibil sa fie nevoie doar de o supraveghere activa a bolii. Aceasta nu include niciun fel de tratament imediat.
In alte cazuri mai grave, tratamentul poate include una sau mai multe din urmatoarele proceduri:
Interventie chirurgicala. Chirurgia se utilizeaza pentru eliminarea (completa sau partiala) a prostatei sau pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor cancerului de prostata. Operatiile sunt de doua feluri, si anume:
- Laparoscopica, prin incizii mici in abdomen (cea mai frecventa).
- Retropubiana, printr-o incizie lunga in abdomen.
Operatia de cancer de prostata poate avea efecte secundare pentru pacient. Pot exista probleme si complicatii, care includ:
- Infectii. Pot exista unele infectii toracice foarte grave , cum ar fi pneumonia.
- Probleme de erectie. Acestea pot aparea dupa o prostatectomie radicala. Impotenta apare de obicei la persoane mai in varsta.
- Incontinenta urinara. Aceasta problema poate exista dupa o prostatectomie radicala. Exista medicamente si proceduri care ajuta la reducerea simptomelor, insa este posibil ca unii barbati sa nu-si recapete controlul complet asupra vezicii urinare.
- Senzatie de oboseala si slabiciune. Cat dureaza aceasta oboseala depinde de la caz la caz.
Terapia hormonala. Acesta este un tratament medical prin care se impiedica producerea hormonului masculin testosteron. Daca se intrerupe aportul de testosteron, se poate incetini cresterea tumorii.
Chimioterapia. Tratamentul foloseste medicamente deosebit de puternice pentru a ucide cancerul. Ea se utilizeaza in cazul in care boala s-a raspandit si in alte zone ale corpului sau daca cancerul nu raspunde la terapia hormonala.
Radioterapia. Aceasta terapie foloseste raze X pentru a distruge tesutul canceros.
Mai exista si alte terapii precum inghetarea tesutului prostatic, imunoterapie si terapie cu medicamente care se concentreaza pe distrugerea anomaliilor celulelor mutante.
In concluzie, cancerul de prostata este vindecabil. Cu cat diagnosticul se stabileste mai devreme, cu atat riscul de deces prin cancer este mai mic. Prin urmare, daca ai peste 50 de ani si prezinti factori de risc, este important sa nu omiti simptomele si sa te prezinti de urgenta la un medic urolog. Acesta va efectua un examen clinic detaliat si iti va spune daca este cazul sa te ingrijorezi.
Referinte:
https://www.prostatecancer.ca/
https://www.cancercenter.com/
Articol citit de 1670 persoane
Acest articol nu are comentarii!