Esențială pentru funcționarea optimă a organismului uman este, fără doar și poate, vitamina D, care este responsabilă de menținerea nivelurilor optime de calciu și de fosfor din sânge, ajutând organismul să absoabă calciul.


Sintetizată, în principal, în mod natural de organism în urma expunerii la lumina soarelui, vitamina D ajută la reducerea riscului de apariția a unor afecțiuni grave, precum cancer mamar, de colon, de prostată, infarct, boala Alzheimer, diabet sau hipertensiune. Persoanele mai în vârstă au nevoie, potrivit medicilor specialiști de 600 UI/zi, motiv pentru care pentru a asigura necesarul zilnic de vitamina D este musai să optați pentru o alimentație echilibrată.


Care sunt alimentele care vă pot asigura necesarul de vitamina D, aflați mai jos:


Gălbenuș de ou
Renunțarea la gălbenuș pentru menținerea siluetei este o greșeală uriașă, atrag atenția specialiștii. Dacă albușurile sunt o sursă excelentă de proteine, gălbenușul asigură grăsimi sănătoase, minerale și vitamina D, motiv pentru care ar trebui să includeți ouăle în alimentație. Consumați-le fierte sau sub formă de omletă, cu legumele preferate și efectele se vor vedea rapid.


Somon

Dacă te confrunți cu o carență de vitamina D, atunci ar trebui să mănânci pește precum somon, ton ori sardine. Îți va spori aportul de vitamina D din organism și te vei simți mai bine.


Ciuperci

Sănătoase și ușor de preparat, ciupercile n-ar trebui să lipsească din alimentația voastră. Pot fi preparate la cuptor, incluse în salate ori consumate sub formă de supă-cremă. Acestea îți vor menține nivelul de vitamina D optim în organism și nu te vei simți rău.


Ulei de ficat de cod

Un supliment alimentar recunoscut pentru conținutul de vitamina D este uleiul de ficat de cod, motiv pentru care ar trebui să-l includeți în dieta zilnică. Conține, printre altele, acizi grași Omega-3 și vitamina A.

 

Articol citit de 3975 persoane