Vitamina C este recunoscută, potrivit specialiștilor, și sub numele de ”acid ascorbic”, aceasta fiind esențială pentru protejarea organismului împotriva deficiențelor imunitare, a bolilor cardiovasculare, a problemelor prenatale sau a bolilor de ochi.

Descoperită în 1912 de către biochimistul polonez Casimir Funck, vitamina C are numeroase beneficii asupra organismului, între care puterea de a crește și regenera țesuturile din tot corpul, intensificarea producției de colagen din organism, care este util pentru regenerarea pielii, întreținerea articulațiilor, a tendoanelor, a ligamentelor și a cartilajelor.

Vitamina C este, printre altele, o sursă excelentă de antioxidanți, care ajută la combaterea efectelor date de radicalii liberi și la prevenirea îmbătrânirii celulare. Poate, de asemenea, să prevină apariția unor boli cardiovasculare, a artritei și chiar a cancerului.

Printre beneficiile date de vitamina C se numără reducerea nivelului de stres, menținerea nivelului de energie, protejarea organismului împotriva bolilor cardiovasculare și a dibetului, accelerarea cicatrizării rănilor și ajută și la creșterea părului.

Vitamina C se găsește în cantități mari în numeroase legume și fructe la îndemâna oricui: portocale, ardei roșu, ardei iute, varză kale, varză de Bruxelles, broccoli, căpșuni, grapefruit, guava, kiwi, ardei verde, mazăre, roșii, papaya, ananas, fructe de pădure.

Deficitul de vitamina C apare, de cele mai multe ori, în cazul persoanelor dependente de alcool sau droguri, a celor care țin diete drastice sau în cazul femeilor însărcinate. Carența de vitamina C se manifestă prin oboseală accentuată, dureri musculare și de articulații, învinețire rapidă a pielii la lovituri, piele uscată, păr care se rupe rapid. În cazuri grave, deficiența de vitamina C poate să determine și apariția unor probleme respiratorii.

Articol citit de 1578 persoane