Vitamina B5, cunoscută și sub numele de acid pantotenic, este o vitamină solubilă în apă, ce face parte din complexul vitaminelor B, fiind esențială pentru metabolizarea grăsimilor și carbohidraților pentru a produce energie. Ajută, de asemenea, la menținerea părului, pielii și a ficatului sănătoase.

Conform specialiștilor, vitamina B5 are este esențială pentru funcționarea optimă a organismului, ajutând la formarea celulor sângelui, însă are și puterea de a obține energie din alimentele consumate.

Vitamina B5 ajută, de asemenea, la sintetizarea colesterolului și poate ajuta la producerea hormonilor sexuali, precum și a celor asociați cu stresul. O altă proprietate a vitaminei B5 este puterea de a forma celulele roșii din sânge, dar și de a sintetiza acizii grași.

Printre proprietățile vitaminei B5 se numără faptul că ajută la menținerea sănătății digestive, ajutând organismul să asimileze și să folosească alte vitamine, printre care și vitamina B2, riboflavina și ajută, de asemenea, la menținerea sănătății pielii, fiind eficientă în accelerarea procesui de vindecare a leziunilor.

Vitamina B5 ajută și la reducerea nivelului de colesterol rău, reducând astfel riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.

Printre alimentele bogate în vitamina B5 se numără cerealele integrale, nucile, boabele de soia, semințele de floarea soarelui, roșiile, cartofii dulci, varza kale, broccoli, lintea, mazărea, precum și germenii de grâu ori drohdia de bere.

Deficitul de vitamina B5 se manifestă prin oboseală cronică, lipsă de energie, furnicături la nivelul mâinilor, paralizie musculară, greață, vărsături, apatie.

Potrivit experților, doza zilnică recomandată de vitamina B5 este de 1,7 mg în cazul bebelușilor mai mari de șase luni, copiii de 1-3 ani - 2mg/zi, în timp ce copiii de 4-8 ani - 3 mg. Persoanele mai mari de 14 ani ar trebui să consume 4 mg de vitamina B5, iar femeile care sunt însărcinate ori alăptează 7 mh.

Articol citit de 1522 persoane