Folosită încă din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile terapeutice pe care le are, salvia este o sursă excelentă de vitamine, între care A, B, C dar și de minerale precum calciu, potasiu, magneziu, fier și zinc.

Folosită de romani pentru proprietățile tămăduitoare, salvia ajută la tratarea multor afecțiuni, între care diabet, faringite, bronșite, dischinezie biliară, în timp ce în plan extern este folosită pentru a combate aftele, gingivitele, stomatitele, abcesele dentare precum și tenul acneic.

Potrivit experților în medicină naturopată, ceaiul de salvie poate ajuta la reducerea febrei și la întărirea sistemului nervos, însă este absolut obligatoriu să fie băut de 3 ori pe zi. Ceaiul de salvie se prepară dintr-un pumn de frunze și un litru de apă, care se fierb timp de 10 minute.

Salvia este o plantă responsabilă de întărirea sistemului imunitar, având puterea de a regla activitatea tiroidei, de a stimula pofta de mâncare dar și de a calma durerile de cap și de stomac.

De cealaltă parte, însă, uleiul de salvie poate fi folosit în tratamentele de înfrumusețare, stopănd căderea părului și reducând procesul de albire.

O altă proprietate a salviei este faptul că tratează gastrita și, mai mult de atât, împiedică formarea celulelor canceroase. De asemenea, ajută la tratarea unor afecțiuni ale aparatului digestiv, având puterea de a trata colitele, fermentația, indigestia și balonarea. Dacă te confrunți cu astfel de probleme urmează o cură cu publere de salvie tip de 3 săptămâni, cu pauze de 10 zile, timp în care este indicat să consumi 4 lingurițe de pulbere de salvie pe zi.

Bronșitele, rinitele, răceala și gripa pot fi combătute cu ajutorul salviei grație proprietăților antivirale. Aceasta ajută, de asemenea, la reducerea febrei și a secrețiilor în exces din căile respiratorii.

Salvia este eficientă și pentru a trata rănile ce se vindecă greu, fiind indicat să aplicați cataplasme cu salvie. Această plantă nu se recomandă, însă, femeilor însărcinate ori care alăptează și nici persoanelor care sunt sensibile la stomac.

Articol citit de 1370 persoane