O adevărată comoară pentru sănătate este, fără doar și poate, hreanul, o plantă ce este recunoscută pentru conținutul bogat de vitamina C, calciu, potasiu, precum și substanțe cu acțiuni antibacteriene și și uleiuri eterice.

Cunoscut încă din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile benefice pe care le are asupra sănătății, hreanul poate fi folosit pentru tratarea a numeroase afecțiuni, între care chiar și bolile de inimă.

Astfel, persoanele care se confruntă cu boli cardiovasculare ori prezintă un risc mare de a le contracta trebuie să consume hrean răzuit, întrucât reglează tensiunea arterială, are proprietăți anticoagulante și îmbunătățesc chiar și elasticitatea vaselor de sânge, stimulând circulația în zonele perferice.

De cealaltă parte, pentru a trata tusea, guturaiul, gripa, dar și reumatismul poți să prepari tinctură de hrean. Tot ce trebuie să faci este să treci prin răzătoare rădăcini de hrean, după care să-l lași la macerat cu alcool alb alimentar de 80 de grade. Pentru gripă, guturai și alte afecțiuni ia jumătate de linguriță, de trei patru ori pe zi, iar pentru reumatism aplică pe răni sau pe zonele dureroase.

Pentru a combate astmul, bronșita cronică și afecțiuni ale căilor respiratorii încearcă siropul de hrean. Pentru a-l prepara trebuie să treci prin răzătoare o rădăcină de hrean, să o amesteci cu patru linguri de miere și să lași totul la macerat timp de câteva minute. Strecoară, iar resturile care rămân pune-le la fiert cu puțină apă. Strecoară din nou și bea siropul trece, în doză de trei linguri pe zi.

Pentru a trata sinuzita și rinita aplică pe frunte o compresă cu hrean, întrucât ajută la desfundarea imediată a nasului. În cazul bronşitelor, a pneumoniilor sau a gripelor sezoniere, în schimb, se recomandă o compresă îmbibată cu esenţă de hrean.

Hreanul este indicat și persoanelor anorexice și anemice, întrucât gustul picant sporește secreția de suc gastric, redând astfel pofta de mâncare.

Articol citit de 3244 persoane