Recunoscut pentru proprietățile terapeutice, hreanul este o sursă bogată de vitamine de tip B, dar și minerale precum calciu, potasiu, fier și fosfor.

Ajută la îmbunătățirea sistemului digestiv

Hreanul este eficient chiar și pentru stimularea sistemului digestiv. Potrivit experților, acesta ajută la accelerareaperistaltismul intestinal şi combate atonia intestinală, Poate fi folosit ca aliment sau ca remediu medicamentos ( tinctura, oţetul de hrean, făina de hrean) sau în formă naturală, ras sau macerat. De asemenea, are proprietăți laxative ori purgative.

Combate migrenele

Potrivit experților în medicină naturopată, hreanul este eficient pentru combaterea migrenelor, întrucât are capacitatea de a îngusta vasele de sânge.

Previne apariția cancerului

Alte studii de specialitate arată că hreanul este o sursă bogată de compuși chimici ce ajută la prevenirea cancerului, între care glucozinolați. Aceștia ajută, de asemenea, și la detoxifierea și la eliminarea radicalilor liberi care pot determina apariția cancerului.

Are proprietăți antibacteriene

Rădăcina de hrean are, de asemenea, proprietăți antibacterine, motiv pentru care luptă împotriva unor bacterii precum E.coli, H.pylori și Salmonella.

Are efecte antibiotice și expectorante

Hreanul are efecte expectorante și decongestionante la ivelul căilor respiratorii superioare. În combinaţie cu sucul de lămâie şi cu apa, hreanul dizolvă mucozitaţile de la nivelul sinusurilor în afecţiunile traheo-bronşice. Iar efectele benefice nu se opresc aici, întrucât acesta are efectul unui antibiotic, fiind util chiar și pentru tratarea gripei și a răcelii.

Articol citit de 637 persoane