Recunoscut pentru proprietățile sale medicinale încă din cele mai vechi timpuri, pe când grecii îl foloseau pentru a trata abcesele ori asirienii pentru a combate infecțiile, propolisul este o adevărată comoară pentru sănătate.


Compoziția propolisului depinde de amplasamentul stupilor de albine, de flori și de copacii la care au acces acestea, însă chiar și așa, acesta va fi mereu un remediu excelent pentru tratarea numeroaselor afecțiuni,grație conținutului bogat de polifenoli, dar și flavonoide.


Propolisul este cunoscut pentru proprietățile antibacteriene, antivirale și antifungice pe care le are, astfel că acționează precum o barieră în fața bacteriilor, a virusurilor și a fungilor, studiile de specialitate arătând, de-a lungul timpului, că acest remediu poate combate  21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite și alte 30 de tipuri de virusuri (incluzând şi varietăţile lor).


Mai mult de atât, grație proprietăților antiinflamatoare și antimicrobiene, propolisul ajută la tratarea rănilor. Așadar, bătăturile, micozele și chiar arsurile pot fi tratate prin tamponarea zonei cu probleme cu tinctură cu propolis ori cu spray cu propolis.


Propolisul este, de asemenea, recomandat pentru a trata febra, răceala, gripa, virozele resporatorii, dar și sinuzita, precum și gastritele și ulcerul de stomoc.


Propolisul are un aport bogat de vitamine A, C, E, PP, sodiu, potasiu, calciu, aluminiu, fier, crom, motiv pentru care întărește sistemul imunitar și ajută chiar la formarea de anticorpi.


Grație proprietăților antibacteriene, propolisul nu are capacitatea de a trata mai multe tipuri de infecții, ci chiar și infecțiile urechii medii. Astfel, acest ingredient ajută la tratarea otitei în cazul sugarilor și a copiilor, iar tot ce trebuie să faci este să înmoi un tampon cu tinctură în propolis și să-l introduci în ureche, fără să ajungă în timpan, însă.

Herpesul, fie bucal sau genital, poate fi vindecat cu ajutoroul propolisului, întrucât are proprietăți antimicrobiene, analgezice, antiinflamatoare și cicatrizante, astfel că reduce ulcerațiile de la nivelul herpesului. Pentru a scăpa de această problemă trebuie să aplici tinctură de propolis pe zona afectată, de 2-3 ori pe zi.

Articol citit de 4309 persoane