Hipertensiunea sau tensiunea arterială mărită se numără printre factorii principali ce determină apariția bolilor de inimă. La nivel mondial, mai bine de un miliard de persoane se confruntă cu hipertensiune, adică când valorile măsurate epășesc 140-159 (TAs) și 90-99 (TAd), - TAs fiind tensiunea arterială sistolică, iar TAd fiind tensiune arterială diastolică.

De obicei, hipertensiunea poate fi ținută în frâu cu ajutorul medicamentelor, însă schimbarea stilului de viață, adică adoptarea unei diete sănătoase poate ajuta la normalizarea valorilor tensiunii arteriale.

Care sunt cele mai bune alimente pe care să le consumi dacă suferi de hipertensiune, află mai jos:

Citrice

Potrivit nutriționiștilor, citricele, adică grapefruit, portocale și lămâi, sunt recunoscute pentru proprietățile de a normaliza tensiunea arterială. Conțin vitamine, minerale și alți compuși ce pot ajuta la îmbunătățirea funcționării inimii, reducând hipertensiunea.

Potrivit unui studiu ce s-a întins pe cinci luni și a fost realizat pe 101 japoneze, consumul unui pahar cu suc de lămâie pe zi, precum și mersul pe jos zilnic au ajutat la normalizarea tensiunii arteriale. Totodată, sucul de portocale și de grapefruit ajută la ameliorarea hipertensiunii.

Somon și alte tipuri de pește gras

Conform nutriționiștilor, peștele gras este o sursă bogată de acizi grași Omega-3, care contribuie la menținerea sănătății inimii. Aceste grăsimi sănătoase pot normaliza valorile tensiunii arteriale, deoarece reduc inflamațiile și scad nivelul de compuși ce determină constricția vaselor de sânge.

Semințe de dovleac

Poate că ți se pare surprinzător, dar semințele de dovleac sunt extrem de nutritive și conțin vitamine și minerale ce contribuie la normalizarea tensiunii arteriale. Acestea sunt o sursă bogată de magneziu, potasiu și arginină, un aminoacid ce contribuie la producția oxidului nitriv., care este esențial pentru normalizarea tensiunii arteriale.

Fasole și linte

Grație aportului bogat de fibre, magneziu și potasiu, fasolea și lintea contribuie la normalizarea tensiunii arteriale. Studiile de specialitate au arătat că un consum constant de fasole și lintă poate ajuta la ameliorarea hipertensiunii.

Fructe de pădure

Despre beneficiile fructelor de pădure s-a vorbit mult de-a lungul timpului, în special că au puterea de a reduce riscul de a dezvolta boli de inimă, așa cum este și hipertensiunea. Fructele de pădure sunt o sursă bogată de antioxidanți, precum antociani, pe care oamenii de știință i-au asociat cu reducerea tensiunii arteriale. Așadar, nu ezita să consumi zilnic afine, mure, zmeură.

Fistic

Extrem de nutritiv și benefic pentru sănătate, fisticul contribuie și la normalizarea tensiunii arteriale. Acesta conține nutrienți esențiali pentru menținerea sănătății inimii, printre care și potasiu.

Morcovi

Delicioși, dulci și extrem de nutritivi, morcovii nu pot lipsi din dieta hipertensivilor. Aceștia sunt o sursă bogată de compuși fenolici, precum acizi clorogenic, p-cumaric și cafeic, care contribuie la relaxarea vaselor de sânge și la reducerea inflamațiilor, determinând astfel scăderea tensiunii arteriale.

Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 850 persoane