Dacă în urmă cu sute de ani, sarea era foarte greu de procurat iar valoarea ei era extrem de mare, întrucât nimeni nu își permitea să o risipească, acum sarea este disponibilă oricui, motiv pentru care mulți aleg să o consume în exces, poate chiar și fără să-și dea seama.

Acest lucru este, însă, extrem de greșit, întrucât consumată în exces, sarea te poate îmbolnăvi, potrivit unor studii de specialitate. Află mai jos ce efecte nocive are sarea asupra organismului:

Poate determina apariția bolilor de inimă

Consumată în exces, sarea poate spori riscul de apariție a bolilor cardiovasculare și, mai mult de atât, potrivit unor studii de specialitate, poate să determine accidente vasculare cerebrale sau chiar boli cardiovasculare.

Poate mări riscul de producere a edemelor

Sarea în exces poate duce la reținerea apei în organism, în special la nivelul picioarelor, a brațelor și feței, motiv pentru care, în timp, din cauza cantității de sodiu mărite din organism, pot să apară edeme. Acestea pot fi, însă, tratate prin regim alimentar ori tratament medicamentos.

Poate să determine dependență de alimentele sărate

Dacă ai tendința să consumi sare de mult timp, ar trebui să renunți la acest obicei, întrucât este posibil să fi căpătat dependență de alimentele sărate.

Și rinichii au de suferit din cauza cantității în exces a sării

Rinichii sunt responsabili de reglarea nivelului de sodiu în organism, întrucât atunci când cantitatea este prea mică, este eliberat un hormon ce mărește cantitatea de sodiu păstrată în corp, prin reducerea celei care este eliminată prin urină. În cazul în care cantitatea este prea mare, rinichii nu vor mai avea puterea de a filtra și de a elimina toxinele din corp.

Așadar, pentru a reduce cantitatea de sare din organism renunță să consumi alimente foarte sărate, precum murături, măsline, mezeluri, brânză, pește sărat ori conserve. Renunță, de asemenea, și la mâncarea de tip fast-food, la alimente procesate sau la fructe și legume conservate.

Articol citit de 5074 persoane