Mulți oameni își doresc să adopte un stil de viață sănătos, însă deseori uită să-și protejeze plămânii. Astăzi, însă, a venit momentul să descoperi câteva sfaturi pe care să le respecți cu sfințenie.

Potrivit National Heart, Blood, and Lung Institute, bolile respiratorii cronice, inclusiv boala cronică obstructivă a plămânilor și astmul reprezintă al treilea factor de deces în 2010. Mai exact, cu excepția cancerului de plămâni, anual, mor aproape 235.000 de decese.

Ce poți să faci ca să-ți păstrezi sănătoși plămânii, află mai jos:

Nu fuma sau renunță la acest viciu

Dacă te numeri printre persoanele care fumează, atunci probabil știi că acest viciu poate să crească riscul de cancer al plămânilor. Ei bine, potrivit experților, persoanele care fumează pot să dezvolte numeroase boli ale plămânilor, între care BPOC, fibroză pulmonară idiopatică și chiar astm. De ce? Ei bine, de fiecare dată când fumezi o țigară inhalezi sute de chimicale, între care nicotină, monoxid de carbon și gudron, toxine care deteriorează plămânii, sporind producția de mucus și împiedicând plămânii să se curețe.

Evită expunerea la poluanți

Expunerea la poluanți îți pot deteriora plămânii și pot accelera îmbătrânirea. De cele mai multe ori, atunci când ești tânăr poți rezista cu brio în fața acestor toxine, însă odată cu trecerea vârstei, îți vei pierde rezistența și vei deveni vulnerabil în fața infecțiilor și a bolilor. Așadar, evită fumatul pasiv, fă mișcare în natură, nu în locurile aglomerate, cu trafic intens, iar dacă lucrezi într-un mediu poluant, ia-ți măsurile de prevenție pentru a reduce riscul de a dezvolta boli.

Respiră adânc

Respirația profundă sporește capacitatea vitală, adică cantitatea maximă de aer, îmbunătățind astfel funcția pulmonară. Aceasta te va ajuta, de asemenea, să te relaxezi, întrucât sistemul nervos simpatic încetează să mai elibereze doze ridicate de cortizol și adrenalină în organism. De asemenea, va ajuta la eliminarea dioxidului de carbon din organism, care este un deșeu toxic.

 

Articol citit de 610 persoane