Când vine vorba despre o dietă echilibrată, s-ar putea să fii mult prea concentrat să numeri caloriile din dorința de a-ți păstra greutatea, în loc să alegi doar alimente care sunt o sursă excelentă de nutrienți care asigură menținerea sănătății.

Pentru a te asigura că ai o alimentație echilibrată și sănătoasă alege să incluzi în dietă alimente care sunt bogate în antioxidanți, întrucât ajută la reducerea riscului de demență.

Care sunt acestea, află mai jos:

Pește

Peștele gras este o sursă bogată de acizi grași Omega-3, motiv pentru care ani la rând a fost asociat cu menținerea sănătății creierului și, totodată, ajută la reducerea riscului de demență ori a declinului cognitiv.

Nuci, semințe și legume

Nucile și semințele contribuie, de asemenea, la reducerea riscului de declin cognitiv. Conform unui studiu publicat în 2021, consumul de nuci constant contribuie semnificativ la îmbunătățirea sănătății creierului și încetinește apariția declinului cognitiv. De asemenea, cerealele integrale, precum legumele, lintea și soia ajută la menținerea sănătății inimii și îmbunătățește funcția cognitivă.

Fructe de pădure

Zmeura, afinele, murele și cireșele conțin un flavonoid cunoscut sub numele de antocianină, care este responsabilă de încetinirea leziunilor cerebrale cauzate de radicalii liberi. Aceste fructe sunt o sursă bogată de antioxidanți, motiv pentru care previn inflamațiile din organism și asigură sănătatea creierului.

Legume crucifere

Broccoli, varza, dar și alte legume crucifere sunt bogate în vitamina B și carotenoide, motiv pentru care au abilitatea de a reduce nivelul de homocisteină, un aminoacid asociat cu apariția declinului cognitiv, atrofia creierului și demența. Puteți folosi aceste legume și în smoothie-uri, supe ori pur și simplu să le consumați ca salate.

Semințe

Semințele de floarea-soarelui, semințele de in și cele de dovleac sunt o sursă bogată de antioxidanți și nutrienți precum vitamina E, zinc, acizi grași Omega-3 și colină, motiv pentru care reduc riscul de declin cognitiv. Așadar, consumă-le simple, ca gustare, include-le în salate ori în deserturi.

Condimente

Condimente precum salvie, chimen și scorțișoară nu doar că au un gust savuros, însă conțin polifenoli, care sunt compuși ce contribuie la îmbunătățirea capacității de memorare și, totodată, la sănătatea creierului.

Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 390 persoane