Noul coronavirus se răspândește cu repeziciune în toate colțurile lumii, inclusiv în România fiind peste 160 de persoane infectate, iar experții în medicină susțin că este esențial să-ți cureți mâinile cât mai des și să eviți să le duci la nas, gură ori ochi.

Potrivit medicilor, noul coronavirus se răspândește de la persoană la persană, dar și prin suprafețele contaminate. Tocmai de aceea, este musai să-ți speli mâinile cu apă și săpun, cât mai des, și să eviți să duci ulterior mâinile la nas, gură sau ochi.

De asemenea, experții susțin că poți folosi orice tip de săpun, însă pentru a ucide coronavirusul este musai să-ți speli mâinile frecvent cu apă caldă și săpun și pentru 20 de minute, cel puțin.

Este important, de asemenea, să dezinfectezi și suprafețele, precum clanțe, birouri, mese, scaune, întrerupătoare de lumină, telecomenzi, telefoane, toalete, chiuvete. De asemenea, este musai ca produsele care nu sunt de unică folosință să le folosești cu mănuși.

Reguli de care să ții cont pentru a preveni răspândirea coronavirusului

▪  Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată.

▪ Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile.

▪ Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.

▪ Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi.

▪ Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă.

▪ Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități.

▪ Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului.

▪ NU beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri.

▪ NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.

▪ Masca de protecție/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră, în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie.

▪ Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă.

Țineți cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație).
▪ Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au cunoștință de faptul că sunt purtători ai noului coronavirus.

▪ Informați-vă despre noul coronavirus numai din surse oficiale!

▪ Puteți obține detalii dacă sunați la 0800.800.358, care este un număr de informare, nu este un număr de urgență.

Articol citit de 501 persoane