Primăvara este sezonul în care ne bucurăm de legumele proaspete pe care le găsim în piețe, însă nu trebuie să uităm nici de florile de soc, pe care le poți folosi pentru prepara băutura delicioasă și anume socata.


Recunoscut pentru proprietățile terapeutice pe care le are încă din cele mai vechi timpuri, socul are efecte diuretice, însă sunt recomandate și pentru a calma nevralgii, dureri reumatice, precum și infecții respiratorii ori alte infecțiuni ginecologice.

Pentru a prepara socată ai nevoie de următoarele ingrediente:

- 10-12 flori mari de soc
- 500 de grame de miere
- 2-3 lămâi
- cinci litri de apă rece
- un borcan mare
Mod de preparare socată: 

Primul pas spre obținerea unei băuturi delicioase este alegerea florilor de soc. Acestea trebuie să fie curate, fără păduchi sau musculiţe, înflorite şi culese pe soare.

Ulterior, spală lămâile cu apă caldă, pentru a îndepărta stratul ceros și taie lămâile. Poți pune fie suc de lămâie, fie bucăți întregi, în funcție de preferință.

Ulterior, în borcan, toată cantitatea de apă, florile de soc, lămâia și miere după gust.

Lasă totul la macerat câteva zile, amestecând de două ori pe zi. Când a ajuns la aciditatea dorită, strecoară amestecul și pune-o la frigider.

Ce se întâmplă în organismul tău dacă consumi socată

Socata are numeroase beneficii pentru organism, așa că ar trebui să o consumi de două ori pe zi, chiar și pe stomacul gol, fiind eficientă pentru a trata afecțiuni respiratorii, bronșite, răceli, viroze, dar și alergii ori boli renale.

De asemenea, socata are puterea de a stimula lactația, fiind recomandată pentru femeile care au devenit mame. Acestea trebuie să bea cel puțin 500 de ml pe zi, timp de două săptămâni.