Toamna este, fără doar și poate, sezonul în care îți răsfeți papilele gustative cu dovleac. Consumat copt, în plăcintă sau sub formă de supă cremă, dovleacul este o adevărată comoară pentru sănătate, fiind bogat în minerale și vitamine.

Conform nutriționiștilor, dovleacul poate fi consumat oricum, fie că vorbim de salate, supe, plăcinte ori alte deserturi, întrucât este sărac în calorii. Pe de altă parte, însă, este o sursă excelentă de vitamine și minerale, precum și de potasiu, fiind eficient pentru reducerea tensiunii arteriale și prevenirea riscul de apariție a bolilor cronice.

Ce alte beneficii are dovleacul asupra organismului, află mai jos:

Scade tensiune arterială

Persoanele cu afecțiuni cardiovasculare ar trebui să consume cât mai mult dovleac, întrucât ajută la reglarea tensiunii arteriale, grație conținutului de potasiu. De cealaltă parte, dovleacul ajută la reducerea riscului de accident vascular cerebral și ajută la păstrarea densității osoase. Ba mai mult, conținutul bogat de fibre alimentare și acizi grași nesaturați determină dovleacul să fie bun pentru menținerea sănătății inimii.

Reduce riscul de cancer

Studiile de specialitate au arătat, de-a lungul timpului, că beta-carotenul regăsit în dovleac ajută la reducerea riscului de apariție a cancerului la prostată. Alte studii au arătat, de asemenea, faptul că dovleacul ajută la stoparea dezvoltării tumorilor în cazul cancerului de colon.

Întărește sistemul imunitar

O altă proprietate a dovleacului este puterea de a întări sistemul imunitar. Grație conținutului bogat de vitamina C și beta-caroten dar și de vitaminele A, E și fier, acest ingredient ajută la întărirea sistemului imunitar, protejând organismul de apariția afecțiunilor de sezon.

Reglează glicemia

Dovleacul este recomandat chiar și persoanelor diagnosticate cu diabet, deoarece ajută la reducerea glicemiei. Astfel, pentru a reduce nivelul de zahăr din sânge puteți fierbe 30 de grame de semințe de dovleac la foc mic, timp de o oră, în 500 de ml de apă. Zeama obținută consumați-o dimineața, pe stomacul gol, iar cealaltă parte seara, înainte de culcare. Pentru efecte maxime, însă, urmează acest tratament trei zile pe săptămână, timp de două luni.

Articol citit de 1904 persoane